Novi uvjeti ulaska u BiH od studenog

Svi koji žele dobiti vizu za BiH ili boraviti u njoj uskoro će morati svoje biometrijske podatke davati službama

Svi koji žele dobiti vizu za BiH ili boraviti u njoj uskoro će morati svoje biometrijske podatke davati službama
18.09.2024.
u 13:16
Pogledaj originalni članak

Nedavna vijest prema kojoj građane BiH čekaju značajne promjene prilikom prelaska granice Europske unije, i to već od studenoga, kada će morati dati svoje biometrijske podatke, odnosno fotografiju lica i otiske prstiju, zapravo je posljedica podizanja razine sigurnosti unutar Europske unije, kao i eliminiranja potrebe za unošenjem pečata u putovnice na graničnom prijelazu, piše Večernji list BiH.

Postoje odredbe

No, manje je poznato kako je BiH još 2015. godine u svojem Zakonu o strancima predvidjela uzimanje biometrijskih podataka od stranaca, i to u nekoliko slučajeva - prilikom podnošenja zahtjeva za vizu, prilikom podnošenja zahtjeva za boravak, prilikom utvrđivanja identiteta, izricanja mjere protjerivanja ili stavljanja pod nadzor ili pak u postupku izdavanja potvrde o ostanku. Večernji list imao je uvid u spomenuto zakonsko rješenje koje pak u svojem članku 122., osim navedene potrebe za uzimanje biometrijskih podataka od stranaca, ostavlja svojevrsni moratorij na primjernu navedene odredbe.

Naime, u završnom dijelu članka 122. precizirano je da Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva, nakon pribavljenog mišljenja MVP-a, Službe i Granične policije, nakon stvaranja tehničkih uvjeta, donosi odluku kojom se određuje početak primjene obveza davanja biometrijskih podataka. Drugim riječima, zakonsko rješenje ostavilo je neutvrđeno razdoblje do kojega bi primjena navedene odredbe trebala zaživjeti u praksi. Spomenuti članak 122., koji bi mogao biti operativan u idućem razdoblju, predviđa da je stranac prilikom podnošenja zahtjeva za vizu dužan DKP-u ili Graničnoj policiji dati potpis te biometrijske podatke koji sadrže fotografiju i otiske 10 prstiju. Isto pravilo vrijedilo bi za stranca koji podnosi zahtjev za boravak, a uzimanje biometrijskih podataka koji sadrže fotografiju i otiske deset prstiju obvezno je za stranca kojem se utvrđuje identitet ili pak za onoga koji nezakonito boravi na teritoriju Bosne i Hercegovine.

U skladu s preuzimanjem uredbi i smjernica Europske unije, Bosna i Hercegovina prošle je godine donijela i izmjene spomenutog Zakona o strancima, a dio koji je dodatno naglašen odnosi se upravo na nužnost uzimanja biometrijskih podataka. I dok je u starom rješenju iz 2015. navedeno da je stranac koji nema dokaze o identitetu dužan dati izjave o identitetu te dati biometrijske podatke, u izmjenama iz 2023. veći je fokus na biometriji. Naime, jasno je precizirano da postupak utvrđivanja identiteta stranca može obuhvatiti i utvrđivanje zakonitosti njegova boravka u BiH, odnosno utvrđivanje mjesta boravišta ili prebivališta u BiH, dok osnovna provjera uključuje uzimanje biometrijskih podataka u skladu s ovim zakonom i sigurnosne provjere, a može obuhvatiti i utvrđivanje okolnosti nezakonitog prelaska državne granice. Nadalje, kod izdavanja vize za kratkoročni boravak (viza C) vanjski pružatelj usluga može prikupljati i biometrijske podatke od podnositelja zahtjeva za izdavanje vize na osnovi ugovora o suradnji s MVP-om. U odnosu na općenite zahtjeve i preduvjete dobivanja vize, podnositelj zahtjeva za izdavanje vize dužan je dati osobne podatke, kao i biometrijske podatke koji se od njega traže, druge potrebne informacije te navesti svrhu ulaska u BiH.

Promjene za BiH

S druge strane, kao što je poznato, žitelje BiH prilikom ulaska u Europsku uniju od ove jeseni očekuju određene promjene kod kojih je fokus upravo na biometriji. Prva promjena koju donosi novi sustav Entry/Exit System (EES) i koja će tražiti biometrijske podatke na ulasku stupit će na snagu, potvrđeno je iz Europske unije, od 10. studenoga, a iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH navode kako će građani BiH koji posjeduju putne isprave posljednje generacije s kompletnom biometrijom moći koristiti nove tehnologije koje se najavljuju. Prilikom prvog prelaska granice uzimat će se biometrijski podaci, čime se eliminira potreba za unošenjem pečata u putovnice na graničnom prijelazu. I dok EES ne donosi neke velike promjene, ono što nas čeka od sredine iduće godine odnosi se na početak testiranja Europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS). Radit će se o sustavu koji će od građana BiH tražiti da prije putovanja popune online formular koji će im biti u funkciji iduće tri godine.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.