Na blagdanskom stolu nezaobilazni su i čupavci, mekani žuti biskvit umočen u čokoladu i uvaljan u kokos. Ovaj kolač potječe iz Australije, a u originalu se zove Lamington cake ili lamingtons. Ovo je originalan i najjednostavniji recept za ove omiljene kolače.
Sastojci
Za biskvit:
- 3 jaja
- 10 žlica šećera
- 13 žlica ulja
- 1 dl mlijeka
- 16 žlica brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Za preljev/glazuru:
- 1,5 dl mlijeka
- 150 g čokolade za kuhanje
- 150 g maslaca
- 200 g kokosa
- 150 g šećera
Korak 1
Izmiksajte
Umutite jaja, vanilin šećer i šećer pa dodajte mlijeko i ulje, ali stalno miksajte. Dodajte pola brašna - u drugu polovicu dodajte prašak za pecivo i promiješajte. Brašno je najbolje prosijati i tako dodati u smjesu.
Korak 2
Pecite
Lim za pečenje nauljite i pospite s malo brašna, izlijte smjesu i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Pecite desetak do 15 minuta (kad se biskvit počne odvajati od kalupa, gotov je).
Korak 3
Pripremite glazuru
Pečeni biskvit ostavite da se malo ohladi pa ga narežite na kocke. Glazuru pripremite kuhanjem mlijeka sa šećerom (na laganoj vatri, paziti da mlijeko ne zagori). Kad mlijeko prokuha dodajte maslac i čokoladu. Neprestano miješajte dok smjesa ponovno ne zavrije. Maknite sa štednjaka i ohladite smjesu dok ne bude mlaka.
Korak 4
Uvaljajte
Biskvit izrezan u kocke uvaljati u glazuru pa u kokosovo brašno. Ako su kocke previše natopljene glazurom pričekajte da se "ocijede".