S obzirom na to da većina nas u vrijeme blagdana unese znatno više kalorija nego što je uobičajeno, ukusni desert s manje šećera i masnoća i više je nego dobrodošao.
Jedan takav je kolač od jabuke i kakaa, s dodatkom oraha bez kojih nam je božićni kolač gotovo nezamisliv.
Osim neodoljive sočnosti i primamljivog izgleda, prednost ove slastice je i činjenica da u nju ne ide brašno niti puno šećera, što je čini laganom i niskokaloričnom, piše Tportal.hr.
Ovaj kolač iznimno je jednostavan za pripremu i brzo gotov, a njegov slatko-kiselkasti okus i bogata aroma oraha garantiraju savršeni desert za ovogodišnja blagdanska druženja.
Sastojci:
Šalica integralnog griza (pirovog)
Šalica mljevenih oraha
2 jaja
Šalica i pol mlijeka
4 velike jabuke
Šalica šećera (kokosovog)
Šalica kokosovog ulja
3 žlice gorkog kakao praha
1 prašak za pecivo
200 g čokolade za kuhanje
1 žlica kokosovog ulja
1 dl mlijeka
Priprema:
Za početak, ogulite i naribajte jabuke pa u drugoj zdjeli izmiksajte jaja i šećer.
Dodajte pola količine griza i mljevenih oraha, potom kokosovo ulje te ostatak griza i oraha, jabuke, kakao i prašak za pecivo. Sve dobro izmiksajte pa lagano ulijte mlijeko i nastavite miješati.
Pecite na 180 stupnjeva oko 30-35 minuta.
Nakon pečenja, napravite glazuru od čokolade za kuhanje, kokosova ulja i mlijeka tako da navedene sastojke zagrijete na laganoj vatri dok se sve ne poveže u glatku smjesu.
Ohlađeni kolač (ostavite ga na sobnoj temperaturi barem pola sata nakon pečenja) prelijte glazurom i ostavite u frižideru barem jedan sat.
Kolač dodatno možete ukrasiti efektnim trakicama od bijele čokolade i posipom od komadića oraha.