Odoli ako možeš!

Talijanski recept za sočnu pitu od tikvica koja na stol stiže za pola sata

Talijanski recept za sočnu pitu od tikvica koja na stol stiže za pola sata
18.07.2022.
u 20:33
Pogledaj originalni članak
Scarpaccija je ponos Toskane, a kako bi bila što ukusnija, tikvice ocijedite od viška tekućine.

Na spomen scarpaccije Talijani pomisle na ljeto i tikvice. Pita ili složenac od tikvica omiljen je u Toskani, osobito oko Viagreggia. U prijevodu s talijanskog pita nema baš reprezentativan naziv, no "stara cipela" ime ne duguje okusu, već izgledu. Navodno bi trebala biti tanka poput potplata istrošene obuće, ali dobrodošle su i deblje varijante tijesta, ovisno o ukusima.
 

Sastojci za pitu od tikvica: 

  • 900 g tikvica
  • 200 g mladog luka
  • 6 g svježe majčine dušice (nasjeckane)
  • 300 g jaja (oko 7 velikih jaja)
  • 90 g brašna
  • 30 g češnjaka
  • 240 g parmezana
  • 10 ml maslinova ulja
  • 1 prstohvat papra
  • 5 g soli

Priprema pite od tikvica:

  1. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Tikvice po dužini narežite na ploške ili tanke štapiće. Nasjeckajte mladi luk.
  2. Zagrijte tavu s jednom žličicom maslinova ulja pa dodajte tikvice, mladi luk i svježi timijan, prstohvat soli i prstohvat papra. Pirjajte na jakoj vatri dok tikvice ne omekšaju i ne otpuste tekućinu. Prebacite ih u cjedilo i ostavite 10 minuta da se ocijede.
  3. Za to vrijeme pomiješajte mlijeko, jaja, češnjak i brašno u glatku smjesu. Zatim dodajte 200 g naribanog sira i promiješajte.
  4. Prebacite tikvice u ravnomjernom sloju na pripremljeni lim za pečenje pa prelijte smjesom od jaja i pospite preostalim naribanim sirom. Pecite na 210 Celzijevih stupnjeva 15 - 20 minuta. Kada se malo ohladi, narežite pitu i poslužite je.
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MA
matrix1
00:37 19.07.2022.

Hebo vas recept......."Zatim mlijeko.bla bla bla......koje mlijeko? ......koliko ...?.....sto ga nema gore u sastojcima ?????....bolje je da ostavite prazan prostor nego ovako preko kurc.......cijeli postupak vam je preko neke stvari..,..fuj