jedi zdravo

Tart od jabuka - jednostavan i brzi recept koji ćete obožavati

Tart od jabuka - jednostavan i brzi recept koji ćete obožavati
02.11.2021.
u 08:05
Pogledaj originalni članak

U ovom sočnom voću se kriju antioksidanti pod nazivom polifenoli, a znanstvena istraživanja pokazuju da zbog specifične biološke aktivnosti štite srce, krvne žile i imunološki sustav.

Jabuka je dio zdrave prehrane, ali se od nje mogu prirediti razne poslastice.

Zašto je dobro jesti jabuke?

Čuvar vitke linije: Prosječno, jedna jabuka sadrži 4,5 grama dijetalnih vlakana. Predlaže se na dnevnoj razini konzumirati 14 grama vlakna na svakih tisuću unesenih kalorija – tako da bi tri jabuke dnevno, uz normalne obroke, trebale zadovoljiti potrebe za vlaknima. Jedina topljiva vlakna koja sadrži jabuka su pektini i oni utječu na smanjivanje razine kolesterola u krvi.

Jabuka čuva mozak: Dobrobiti jabuka za zdravlje sežu i do našeg mozga: laboratorijskim miševima s Alhzeimerovom bolešću, ali i zdravim miševima, poboljšalo se pamćenje nakon što su znanstvenici dodavali sok od jabuke njihovoj vodi za piće. Dvije ili tri čaše soka od jabuke dnevno trebale bi biti dostatne za umanjivanje rizika razvijanja senilnosti pod starije dane, tvrde stručnjaci.

Antikancerogeno djelovanje: Istraživanja provedena u laboratorijskim uvjetima pokazala su da nekoliko sastojaka jabuke sprječava rast stanica raka, a najbolji učinak javlja se kada se jabuka jede s korom. Osobe koje jedu više od jedne jabuke dnevno imaju manji rizik od obolijevanja od nekoliko vrsta raka – jajnika, dojke, prostate, debelog crijeva, jednjaka – i to za devet do 42 posto, otkrili su talijanski stručnjaci.

 

Bijeli i zdraviji zubi: Jabuka se čak smatra prirodnom četkicom za zube jer pomaže pri čiščenju naslaga i ostataka hrane među zubima. Jedna studija iz 2012. pokazala je da muškarci koji jedu voće bogato vlaknima (naročito jabuke i banane) imaju manji rizik od gubitka zuba i napredovanja bolesti desni. Studija je provedena nad 625 muškarca tijekom 15 godina.

 

Tart od jabuka i limuna

Sastojci potrebni za tijesto:

  • 30 dag oštrog brašna
  • 20 dag maslaca ili margarina
  • 10 dag šećera
  • ½ praška za pecivo
  • 1 jaje

Za nadjev od jabuka:

  • 1 kg oguljenih jabuka
  • Šećera po želji
  • Cimeta po želji
  • Korica jednog limuna i sok

Priprema: U posudi razmutite jaje, dodajte šećer pa maslac. Miksajte srednjom brzinom. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Smjesa mora biti kompaktna i ljepljiva. Ukoliko želite, tijesto možete umijesiti ručno, ali to će vam oduzeti vremena i imat ćete malo više posla oko čišćenja kuhinje. Smjesu zamotajte u foliju i spremite u frižider na minimalno sat vremena.

Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva.

Tijesto izvadite i razvaljajte i njime obložite okruglu posudu za pečenje. Ostatak tijesta vratite u hladnjak, a dno tijesta potrebno je probosti vilicom.

Naribajte jabuke u veliku posudu, dodajte šećer i cimet te koricu jednog limuna i sok.

Ubaciti kalup s tijestom u pećnicu. Peći oko 20 minuta dok rubovi ne počnu dobivati smeđu boju. Izvadite van i pustite da se hladi oko 30 minuta.

Smjesu s jabukama stavite u na podlogu od pećenog tijesta, lijepo poravnajte, a od ostatka tijesta napravite trakice i stavite na površinu. Pecite još 20-ak minuta.

Dobar tek!

 

Foto: Shutterstock

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.