BRUXELLES

Tek sada slijede reforme, jedna je i o izmjeni Izbornog zakona i Ustava

Tek sada slijede reforme, jedna je i o izmjeni Izbornog zakona i Ustava
14.12.2022.
u 15:56
Vijeće za opće poslove dalo je "zeleno svjetlo" te se sada očekuje odluka Europskog vijeća. Ministar Gordan Grlić Radman napredak BiH ocijenio strateškim i nacionalnim interesom RH
Pogledaj originalni članak

Preostaje još da Europsko vijeće, koje čine čelnici država i vlada, daju "zeleno svjetlo" na sutrašnjem okupljanju u Bruxellesu kako bi Bosna i Hercegovina dobila kandidacijski status i otvorila novu stranicu za građane ove zemlje, piše Večernji list BiH. Na jučerašnjoj sjednici Vijeća za opće poslove (GAC) potvrđena je preporuka Europske komisije za dodjelu kandidacijskog statusa zemlji te posljedično kasnije i otvaranje pristupnih pregovora.

BiH kao EU

Ovaj iskorak pozdravio je hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman ističući kako Hrvatska najsnažnije zagovara napredak BiH na putu prema EU. - Snažno pozdravljam odluku Vijeća za opće poslove (GAC) kojom se podržava preporuka Europske komisije o dodjeli kandidacijskog statusa EU za Bosnu i Hercegovinu. Uostalom, to je svojim glasovanjem potvrdila i državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić na sjednici u Bruxellesu. Hrvatska najsnažnije, najustrajnije i najdulje podržava europski put našeg susjeda - Bosne i Hercegovine. To je naš strateški i nacionalni interes. Očekujem da će i Europsko vijeće u petak dati konačnu potvrdu te BiH otvoriti novo poglavlje prema EU - rekao je Grlić Radman za Večernjak. Prema njegovim riječima, stjecanjem novog statusa BiH dobiva posve novu priliku. - To će, vjerujemo, biti i snažan poticaj novim vlastima koje pokazuju snažnu motiviranost mijenjati unutarnje odnose i izgrađivati višenacionalnu državu u kojoj će se poštovati prava građana i konstitutivnih naroda. Upravo kakva danas jest Europska unija - zajednica vrijednosti u kojoj se njeguju kultura dijaloga, razumijevanje i poštovanje. Nadam se da će kandidacijski status pomoći transformaciji BiH i njezinu povratku tamo gdje je uvijek pripadala - obitelji europskih naroda i država - dodao je ministar. Povjerenik Europske unije za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyi izrazio je očekivanje od vlasti u BiH da će napraviti napredak u osam ključnih oblasti kako bi se održao kandidacijski status te također provesti 14 ključnih prioriteta koje je Europska komisija stavila pred BiH kako bi početak pregovora o članstvu ostao nepromijenjen. On smatra da je ovo vrlo jasna poruka građanima BiH da Europska unija stoji uz BiH koja treba pokazati spremnost ispunjavati pred nju postavljene uvjete.

Várhelyi poziva

Prijedlog Europske komisije je i da se napravi svojevrstan forum u okviru kojega će se moći razgovarati s vodstvom države nakon provedbe općih izbora kako bi se ispunili svi ključni prioriteti. Nešto oprezniji u izjavama bio je voditelj Ureda EU-a u Sarajevu i posebni predstavnik unije u BiH Johann Sattler. - Bilo bi mudro ne proglašavati pobjedu dok se ne dobije zadnja bitka za kandidacijski status Bosne i Hercegovine i potrebno je pričekati službenu odluku šefova zemalja članica Europske unije u četvrtak - rekao je u Sarajevu Sattler. Također je izrazio očekivanje kako će dodjela ovog statusa BiH biti veliki poticaj novoizabranim vladama i da će shvatiti da je sada vrijeme da se krene raditi. Vladavina prava, borba protiv korupcije, pravosudne reforme ostaju prioriteti za Bosnu i Hercegovinu.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.