U FOKUSU

Temperature ljetne, a na Jahorini proizvode snijeg, za tjedan dana obvezna i zimska oprema

Temperature ljetne, a na Jahorini proizvode snijeg, za tjedan dana obvezna i zimska oprema
24.10.2024.
u 12:39
Pogledaj originalni članak

Iako su u BiH posljednjih dana gotovo ljetne temperature, a snijega nema ni u najavi, od 1. studenoga svi vozači motornih vozila u BiH, osim motocikla (L kategorija) i traktora (T i C kategorija), moraju posjedovati zimsku opremu bez obzira na vremenske uvjete. Pravilnik o prometu u zimskim uvjetima propisuje obveznu zimsku opremu u razdoblju od 1. studenoga ove godine pa do 1. travnja iduće godine.

- Obvezna zimska oprema podrazumijeva gume za zimsku upotrebu (MS, M-S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim kotačima vozila ili gume za zimsku upotrebu na pogonskim kotačima i lance za snijeg - navedeno je u pravilniku o prometu u zimskim uvjetima. Kazne za neposjedovanje zimske opreme su sljedeće: 40 KM za vozača, 500 KM za poduzeća ili drugu pravnu osobu, 500 KM za fizičku osobu koja obavlja djelatnost prijevoza. Osim novčanih, moguća je i kazna isključivanja iz prometa. Kad smo kod zimskih uvjeta, Olimpijski centar "Jahorina" ove godine, zahvaljujući naprednom SnowFactory sustavu za umjetno osnježavanje, prvi je u regiji počeo s proizvodnjom snijega. Proizvodnja snijega koji će se lagerovati i pripremati za početak zimske sezone u tijeku je u poligonu Poljice. Snijeg će biti skladišten i spreman sve do velikog otvaranja zimske sezone najavljenog za 12. prosinca. Kasna jesen donosi neuobičajene vremenske uvjete, a meteorolozi predviđaju da bi veliki porast snježnog pokrivača od Sibira do Sjeverne Amerike mogao imati ozbiljne posljedice za nadolazeću zimu. Prema analizi Andreja Flisa iz SWE-a, povećana količina snijega tijekom posljednja dva tjedna listopada mogla bi destabilizirati polarni vrtlog, što bi dovelo do hladnijih i snježnijih uvjeta u SAD-u, Kanadi i Europi.

Znanstvenici upozoravaju da bi eventualni kolaps polarnog vrtloga mogao dovesti do naglog stratosferskog zagrijavanja (SSW), poznatog po izazivanju drastičnih promjena u vremenskim prilikama. Ako se ovaj fenomen dogodi, Europa i istočni dijelovi SAD-a mogli bi se suočiti s iznadprosječnim snježnim oborinama i oštrim zimskim uvjetima. Meteorolog amater Marko Čubrilo, čije prognoze prate brojni u regiji, objavio je prvu procjenu za zimu 2024. Svoju prognozu objavio je na Facebooku. Tako navodi da do sada prispjeli oceanski i atmosferski čimbenici, čija se baza podataka završava s rujnom 2024., sugeriraju da bi zima pred nama trebala biti hladnija od proteklih nekoliko, ali i dalje toplija od referentnog niza za posljednjih 30 godina. To znači da bi snijeg bio češća pojava u odnosu na protekle zime, ali se u ovom trenutku neke velike snježne oborine i dulji niz dana s jakim mrazovima ne očekuje, posebno ispod 800 m nadmorske visine. Moguće je da ova zima počne nešto ranije, što je tipično za La Niña zime, ali i da se završi negdje već polovinom veljače (također tipično za La Niña zime). Čimbenici koji idu u prilog hladnijoj zimi su središnje pozicionirana, slaba La Niña, negativan PDO indeks, neutralan IDO indeks, što se u sudjelovanju sa zapadnom fazom QBO indeksa povećava mogućnošću SSW procesa, posebno u siječnju. S druge strane, topao Atlantik, relativno slaba La Niña, zapadna faza QBO indeksa i česte oscilacije AO indeksa iz pozitivnog u negativan i obrnuto favoriziraju česte, jače, ciklogeneze nad Atlantikom i toplo, zonalno strujanje. - Ovo je tek preliminarni osvrt na zimu koja je pred nama i negdje oko 20. studenoga, kada u proračun uđu podaci iz listopada, konačna prognoza za zimu bit će dostupna. Ona će biti mnogo detaljnija i bavit će se s vremenom tijekom svakog mjeseca pojedinačno. Dugoročne prognoze i dalje su vrlo neistražena i nepouzdana zona prognostike, tako da ih svakako treba uzeti s dozom rezerve - naveo je Čubrilo.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.