recept

Torta od bundeve i jabuka

Foto: coolinarika
Torta od bundeve i jabuka
19.11.2020.
u 18:13
Pogledaj originalni članak

Reecept za zaniljivu tortu od bundeve i jabuka donosi coolinarika.com

Sastojci

Tijesto:

100g pirea bundeve kuhane na pari

130 ml mlijeka

1 žlićica limunovog soka

75 ml ulja

100 g šećera

250 g brašna

1 i 1/2 žličica praška za pecivo

malo cimeta i muškatnog oraščića

Nadjev od jabuka:

400 g ribanih jabuka

30 g šećera

1/2 žlićice cimeta

1 žlica limunovog soka

20 g maslaca

Slastičarska krema

500 ml mlijeka

4 žumanjka

50 g Gussnel Dolcela (gustin)

80 g šećera

1 žlica ekstrakta vanilije (ili vanilin šećer)

200 ml vrhnja za šlag

1 šlagfix

Priprema

1. Bundevu skuhati na pari i izgnječiti vilicom u pire.

Brašno sa praškom za pecivo ,šećer,mlijeko sa limunovim sokom i ulje izmiksati da se smjesa sjedini, zatim dodati pire bundeve sa začinima i kratko izmiksati.

Upaliti pećnicu na 180C .

Kalup od 20 cm zaštititi papirom za pečenje i izliti pripremljeno tijesto.

Peći u zagrijanoj pećnici na 180 C oko 30 minuta.Provjeriti štapićem.

Pečeno tijesto potpuno ohladiti.

2. Jabuke oguliti i naribati.

Staviti u šerpicu maslac da se otopi i dodati jabuke i sve ostale sastojke, Kuhati oko 10 minuta da jabuke omekšaju i ispari tekućina.Potpuno ohladiti.

3. Žumanjke,šećer, ekstrakt vanilije i gustin izmješati sa malo mlijeka od onih 500ml. Ostatak mlijeka zagrijati do vrenja i dodati pripremljenu smijesu.Miješati dok se ne zgusne kao puding. Ja sam prebacila u plastićnu zdjelu, prekrila prozirnom prijanjajućom folijom da se ne stvori korica i stavila sam u veću plastićnu zdjelu sa hladnom vodom. Potpuno ohlađenoj kremi dodati 200 ml izmiksanog vrhnja za šlag sa šlagfixom i miksati dok se ne dobije fina glatka krem .

4. Slaganje torte:

Pečenom tijestu odrezati gornji dio. Rukama iz donjeg dijela a  i iz vrha izdubiti tijesto i izmrviti rukama u mrvice.Tijesto staviti na tanjur za serviranje.Ja sam u jabuke dodala 2 žlice kreme i stavila na tijesto, a zatim i preostalu kremu oblikovati u kupolu i posuti mrvicama tijesta. Tortu staviti u hladnjak na par sati ili preko noći da se potpuno stisne. 

Moram priznati da su  moje kćeri bile nestrpljive i da sam tortu nakon nekog vremena hlađenja načela . One su bile oduševljene tortom a ja pomalo i ljuta jer bi presjek bio ljepši da se još malo odmarala u hladnjaku.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.