Nekako nam se čini da nema prikladnijeg kolača za Uskrs od torte od mrkve. Logično, zar ne? Ovaj je kolač supersočan i ukusan i jednostavno mami na repete! Osim toga, izgleda lijepo i savršeno će se uklopiti u ostatak ponude na uskršnjem stolu.
Recept nije previše zahtjevan, a tijekom pripreme dopuštena je i određena doza vlastite kreativnosti, piše miss7.24sata.hr.
Recept za tortu od mrkve:
Sastojci za tijesto:
225 g brašna
pola paketića
vinski kamen praška za pecivo
300 g smeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
pola žličice soli
3 žličice cimeta
250 ml suncokretovog ulja
4 jaja
375 g mrkve
100 g nasjeckanih badema
50 g jezgri oraha, usitnjenih
Za preljev:
150 g šećera u prahu
100 g rastopljenog maslaca
200 g punomasnog krem sira
pola žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
1. Zagrij pećnicu (gore/dolje) na 175 stupnjeva.
2. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, šećer, ekstrakt vanilije, sol i cimet.
3. Umiješaj ulje.
4. Dodaj jedno po jedno jaje i miksaj.
5. Oguli mrkvu, operi je te naribaj.
6. Umiješaj je u tijesto zajedno s bademima.
7. Podmaži okrugli kalup (promjera 24 cm) i dno obloži papirom za pečenje.
8. Tijesto izlij u kalup i peci sat vremena, malo prekrij pred kraj i ostavi da se ohladi u kalupu.
9. Za preljev rastopi maslac, ostavi da se ohladi i umiješaj šećer u prahu, krem sir i ekstrakt vanilije dok ne postane kremasto.
10. Kolač od mrkve pažljivo prepolovi poprečno i zagladi oko 1/3 preljeva na donjem dijelu, a s preostalom kremom ravnomjerno premaži na i oko torte.
11. Po želji možeš ukrasiti tortu nasjeckanim orašastim plodovima, orasima, šarenim posipom ili mrkvom od marcipana.