Recept za ovu tortu će vam sigurno svi tražiti, a vi ćete uživati u svakom zalogaju.
Sastojci
Potrebno je za kremu:
7 žumanjaca
270 ml pavlake za kuhanje
150 g šećera
1 Vanilin šećer
200 g mekog maslaca
Za koru je potrebno:
7 bjelanjaca
malo soli
150 g šećera
270 g mljevenih badema
Za preko:
50 g badem listova
Priprema
1. Prvo skuhati kremu koja se mora ohladiti. Žumanjca žliom ulupati toliko da se sjedine. Pavlaku sa šećerom i vanilinim staviti da se kuha pa kad se počne zagrijavati dodati žumanjca i cijelo vrijeme miješati, kuhati oko 5 minuta dok ne počne zgušnjavati se. Sklonitib s vatre i pokriti folijom, ostaviti da se ohladi, piše Coolinarika.
2. Dok se krema hladi pripremiti koru i kalup 24 cm obložen s papirom za pečenje. Bjelanjaca s malo soli izraditi u čvrst snijeg uz dodavanje šećera dok se sav šećer ne istopi i ne dobijete čvrstu smjesu. Isključiti mikser pa dodati lješnjake i kašikom pažljivo promješati. Peći 2 kore na 180 stupnjeva 20-25 minuta. Pustiti da se ohlade.
3. Maaslac umutiti u kremastu smjesu pa dodavati ohladjenu kremu po kašiku i cijelo vrijeme mutiti. Dodati banana aromu po ukusu ili vanila aromu. Premazati pola kreme preko prve kore preko koje možete po želji premazati isto 2 kasike marmelade, pokriti drugu koru i cjelu premazati s kremom. Ukrasiti po želji sa badem listovima i šećernim perlama.