DOBIO CERTIFIKAT

Travnički sir postaje zaštićen, turisti će u katunima gledati proizvodnju

Foto: Ilustracija
Travnički sir postaje zaštićen, turisti će u katunima gledati proizvodnju
02.10.2024.
u 15:34
Pogledaj originalni članak

Travnički sir uskoro će dobiti rješenje o zaštiti zemljopisnog podrijetla, što će omogućiti jačanje njegova identiteta i tržišnog položaja. Kako je rečeno na konferenciji za novinare u zgradi Općine Travnik, uspješno je završen proces certifikacije realiziran u suradnji s Agencijom za sigurnost hrane BiH te se uskoro očekuje izdavanje rješenja o zaštiti zemljopisnog podrijetla travničkog sira.

Načelnik Travnika Kenan Dautović kazao je kako je ovo prva zaštita zemljopisnog podrijetla ove vrste na području općine Travnik u cilju zaštite poljoprivredne proizvodnje, ali i doprinosa ruralnom turizmu, koji u idućem razdoblju planiraju, kako je istaknuo, razvijati na istočnoj strani padina Vlašića. Dodao je i da nastavljaju sa zaštitom proizvoda, ali i životinja koje unikatno žive na području Travnika. - Omogućit ćemo da se travnički sir više ne proizvodi diljem Europe i BiH, nego da se fokusira na naše proizvođače, a samim time moći će se povećati proizvodnja. S ovim proizvodom kroz adekvatne zaštitne procedure idemo i na europsko tržište.

Turistima ćemo omogućiti unikatno i jedinstveno iskustvo na katunima koji će biti posebno pripremljeni za tu namjenu da dožive kako se ovca čuva i muze te pravi sir i drugi proizvodi - kazao je Dautović. Predsjednik općinskog Povjerenstva za zaštitu zemljopisnog podrijetla odvjetnik Harun Lozo naglasio je da je cijeli proces rezultat znanstveno-istraživačkog rada te da su oznake zemljopisnog podrijetla stavljene u fokus zanimanja u posljednjim desetljećima s obzirom na sveprisutnu zabrinutost kupaca u vezi sa zdravstvenim aspektima prehrane. - Ova zaštita omogućuje potrošačima da budu sigurni da kupuju autentičan proizvod koji dolazi iz specifične geografske regije, gdje se čuvaju tradicionalne metode proizvodnje - zaključio je Lozo.

Uime poljoprivrednih proizvođača poduzetnik Vahid Skrobo kazao je da certifikacija donosi dodatnu vrijednost proizvodu i jača povjerenje potrošača te da će proizvođači sada moći povećati stočni fond i proizvodnju mlijeka, a da će prerađivači imati dovoljne količine mlijeka u cilju povećanja plasmana proizvoda. Zadovoljan je i što zaštitom travničkog sira u trgovačkim lancima u svijetu više neće biti sireva danske, turske, nizozemske ili neke druge proizvodnje, a koji nosi naziv travnički sir.  

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.