Otkrivamo što piše u elaboratu koji su izradili predstavnici Civilne zaštite, stručnjaci u vatrogastvu, piloti...

Treba kupiti 4 air tractora i dva helikoptera kako bi se spriječila požarna kataklizma u BiH

Foto: airtractor
Treba kupiti 4 air tractora i dva helikoptera kako bi se spriječila požarna kataklizma u BiH
11.08.2024.
u 21:35
U elaboratu je izbor pao na američki ultralaki zrakoplov tipa Air Tractor, verzije AT-802F i Fire Boss (specijalizirani zrakoplov - amfibija), koji najviše odgovara uvjetima i potrebama Federacije BiH za protupožarnu zaštitu i gašenje požara.
Pogledaj originalni članak

Stručno povjerenstvo, koje su činili predstavnici Federalne uprave Civilne zaštite, vatrogasnih vlasti, piloti i inspektori, predložilo je nabavu četiri specijalizirana zrakoplova i dva helikoptera kao odgovor na sve veći broj požara koji godinama pustoše velike površine ugrožavajući biljni i životinjski svijet, ali i ljude, piše Večernji list BiH.

Navodi se to u elaboratu koji je završen 2022. godine, a koji je u posjedu Večernjaka. Nakon njegova usvajanja bilo je odobreno 30 milijuna maraka u proračunu Federacije BiH, no iz nepoznatih razloga prestalo se govoriti i raditi na njegovoj realizaciji. Samo podaci o broju požara 1996. godine, kada ih je bilo 195, s opožarenom površinom od 1162 četvorna kilometra, i sedam godina poslije, kada su bila zabilježena 11.203 te je opožareno 20.380 četvornih kilometara, najbolje govori u prilog potrebe nabave letjelica za gašenje požara, a koje bi se eventualno mogle koristiti i za druge namjene. Te klimatske promjene posebno su eskalirale posljednjih godina i dodatno argumentiraju potrebu nabave letjelica kako bi se smanjila šteta koju izaziva svaki požar.

Verzija s plovcima

U elaboratu je izbor pao na američki ultralaki zrakoplov tipa Air Tractor, verzije AT-802F i Fire Boss (specijalizirani zrakoplov - amfibija), koji najviše odgovara uvjetima i potrebama Federacije BiH za protupožarnu zaštitu i gašenje požara. Uvažavajući tehničke mogućnosti Fire Boss modela Air Tractora da se vrlo brzo skinu plovci, uvježbane posade tehničara to rade tijekom noćnih sati i ovaj amfibijski model pretvore u kopnenu varijantu AT-802F, zbog toga što je cijelo područje pod prijetnjom požara pokriveno vodocrpilištima s radijusom djelovanja od 35 km, predloženo je da se za potrebe gašenja požara otvorenih prostora u Federaciji Bosne i Hercegovine kao navalni protupožarni zrakoplov nabavi samo verzija Fire Boss. Kapacitet spremnika za vodu je 800 galona, odnosno 3000 litara te, ako je požarište blizu izvora vode, u jednom satu zrakoplov u idealnim uvjetima može 20 puta izbaciti vodu, što ukupno čini do 14.000 galona, odnosno oko 53.000 litara vode. Uz to, ovaj zrakoplov, koji se koristi ponajprije u SAD-u za poljoprivredu i prskanje, a postoji čak i vojna varijanta s gravitacijskim bombama i strojnicama, posjeduje i spremnik od 280 litara za pjenilo koje, kad se pomiješa s vodom u omjeru od jedan posto, znatno povećava učinkovitost gašenja požara. Najveća učinkovitost postiže se upotrebom četiri zrakoplova u skupini, kada se u jednom naletu iznad požarišta može izbaciti 3200 galona, odnosno 12.160 litara vode. Rađena je i usporedna analiza s kanaderom koji je dominantan u Hrvatskoj. Jedan kanader stoji oko 30 milijuna američkih dolara, a nosi 6140 litara vode. Za jedan takav zrakoplov može se kupiti osam zrakoplova AT-802F Fire Boss, koji mogu izbaciti gotovo 4 puta više vode.

Obuka jednostavnija

Kod kanadera obuka od kopilota do kapetana traje godinama, dok se obuka pilota na zrakoplovu dvosjedu AT-802F Fire Boss za istu funkciju može kompletno završiti za jednu sezonu. S obzirom na to da je Hercegovina najpogođenija požarima, ali i da postoji najveći broj jezera iz kojih se može uzimati voda, zaključeno je kako je za potrebe zračnih snaga Federacije BiH potrebna samo jedna zračna baza koja može opslužiti požarom ugrožene zone, a Zračna luka Mostar predstavlja optimalno rješenje jer je smještena u zoni najvišeg rizika za izbijanje požara otvorenih prostora, ima vrlo povoljan razmještaj vodocrpilišta i omogućava brzo i sigurno djelovanje prilikom provođenja operacija gašenja požara. To bi podrazumijevalo angažiranje 8 pilota za četiri zrakoplova, kao i tehničko osoblje za održavanje zrakoplova i helikoptera. Ovi bi zrakoplovi vodu najjednostavnije glisiranjem uzimali na Buškom, Ramskom, Plivskom jezeru i Jablaničkom jezeru. Kod helikoptera elaboratom je zaključeno kako helikopteri tipa Mi-8 MTV1 i Mi-17, koje koriste Oružane snage BiH, odgovaraju potrebama gašenja požara. No, u slučaju nabave novih letjelica, stručno povjerenstvo navelo je kako su najbolji oni marke Bell, Airbus i Ansat.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.