dobro je znati

Trebate li jesti brzo ili sporo? Evo što je bolje

Foto: Thinkstock
Trebate li jesti brzo ili sporo? Evo što je bolje
14.01.2024.
u 20:56
Šanse za pretilost bile su povezane sa svim ponašanjima vezanim za hranu. Brzina kojom se jelo imala je prilično značajan efekt.
Pogledaj originalni članak

 

Ovih dana slušamo mnogo o pažljivijem konzumiranju hrane. Jedite sporije, promišljeno i bez gledanja televizije pa ćete utjecati i na gubitak težine.

Nova studija objavljena u časopisu BMJ Open otkriva da ljudi koji jedu sporo imaju tendenciju imati i manju težinu. Činilo se da ima je usporavanje brzine kojom jedu tijekom godina pomoglo da izgube na težini.

Ako brzo jedete, ne samo da otežavate probavu, već i nagomilavate kilograme. Istraživanja su pokazala da se ljudi koji samo brzo gutaju hranu češće prejedu od onih koji jedu sporije. Treba imati u vidu da probava počinje u ustima i da hranu treba dobro sažvakati prije nego što je progutamo.

 

Znanstvenici vjeruju da brzo jedenje zaustavlja oslobađanje hormona koji govore mozgu kada je stomak pun. Ovo saznanje ide u prilog već dobro poznatom savjetu da svaki zalogaj treba žvakati najmanje 20 puta prije gutanja, prenosi Klix.ba.

Istraživači su pregledali podatke od 60.000 ljudi s dijabetesom u periodu od šest godina. Na pregledima tijkom godina pitani su o njihovim životnim navikama, kao što su brzina jedenja, upotreba alkohola i način spavanja. Također su pitani imaju li tendenciju večerati u roku od dva sata prije odlaska na spavanje, imaju li užinu nakon večere i doručkuju li.

Šanse za pretilost bile su povezane sa svim ponašanjima vezanim za hranu. Brzina kojom se jelo imala je prilično značajan efekt.

Ljudi koji su jeli normalnom brzinom imali su 29 posto manje šanse da budu pretili od ljudi koji su jeli brzo. Ljudi koji su jeli sporo imali su 42 posto manje šanse da budu pretili. I zanimljivo, ljudi koji su usporili brzinu jedenja tijekom perioda istraživanja imali su tendenciju da izgube težinu tijkom vremena, mjereno BMI-om i opsegom struka.

Profesor Steven Bloom s Imperial Collegea u Londonu, koji je vodio ovo istraživanje, istaknuo je da epidemiji pretilosti svakako doprinosi i to što danas ljudi obično jedu brzo i za svojim stolom.

„Brzo jedenje, jedenje na poslu, sve to doprinosi povećanom riziku od pretilosti. Nema sumnje da, ako jedemo sporije, što savršeno dobro kontroliramo, imamo veće šanse da ostanemo vitki“, tvrdi on.

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.