Grah je iznimno bogat nutrijentima i vrlo je zdrava namirnica. No bez obzira na to, većina ga ljudi rijetko koristi u prehrani jer ga jede uglavnom u obliku variva.
Grah obiluje antioksidansima, ima iznimnu energetsku vrijednost te u sebi sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Osim toga, u sebi sadrži lecitin, kalij, magnezij, cink, natrij, kalcij, željezo i fosfor. Grah je, također, odličan izvor proteina te dijetalnih vlakana. Od vitamina sadrži vitamin K, B6, B3, B1, B2 te folnu kiselinu (vitamin B9). Ako želite ovu zdravu namirnicu češće uvrstiti u meni, no niste sigurni na koji način, ljepotaizdravlje.hr donosi tri jednostavna i ukusna recepta u nastavku.
Humus od bijelog graha
Ako želite ukusan namaz koji možete mazati na kruh, dodavati u sendviče, jesti uz tortilja čips, prutiće svježeg povrća ili zdrave krekere – brzi i jednostavni humus od bijelog graha izbor je s kojim nećete pogriješiti.
Priprema
Konzervu bijelog graha (400 g) ubacite u blender ili procesor za hranu, dodajte jedan do dva češnja češnjaka, malo limunovog soka te žlicu tahinija. Začinite solju, paprom, mljevenim chilijem i kuminom. Ako želite dodatno obogatiti okus, u blender dodajte crvenu pečenu papriku.
Kremasta juha od bijelog graha
Za ovu će vam juhu trebati 400 g bijelog graha iz konzerve ili napola skuhanog suhog bijeloga graha, luk, tri do četiri sušene rajčice, koncentrat rajčice, svježi peršin, maslinovo ulje te začini.
Priprema
Na maslinovom ulju popržite luk te, nakon što omekša, dodajte isjeckanu sušenu rajčicu. Nakon nekoliko minuta dodajte koncentrat rajčice te grah iz konzerve te kuhajte još desetak minuta pa izblendajte. Začinite solju, bijelim paprom te crvenom mljevenom paprikom te kratko vratite na blagu vatru. Poslužite posuto sa sjeckanim svježim peršinom i starim kruhom koji ste prethodno namazali maslacem i češnjakom te pekli u pećnici dok ne porumeni. U juhu možete dodati i žlicu vrhnja, također kod služenja.
Salata s bijelim grahom
Za ovu jednostavnu salatu trebat će vam konzerva (400 g) graha, jedan svježi krastavac, limun, svježi peršin, poriluk, cherry rajčica, začini i feta (po želji). Izmiješati nasjeckano povrće i zelenje s bijelim grahom. Začiniti solju, paprom i sumakom te dressingom od limuna i maslinovog ulja. Po želji možete dodati feta sira.