Trik u kojeg se Nijemci kunu, a s pomoću kojeg ćete sačuvati dom od vlage i plijesni

Trik u kojeg se Nijemci kunu, a s pomoću kojeg ćete sačuvati dom od vlage i plijesni
22.09.2024.
u 15:11
Pogledaj originalni članak

Plijesan je gljivica koja raste na toplim, vlažnim mjestima u vašem domu poput kupaonice te na tkaninama i knjigama pohranjenim u vlažnim podrumima. Počinje kao siva ili bijela praškasta nakupina te kroz vrijeme postane crna ili smeđa ako se ne ukloni. 

“Šok ventilacija”

Plijesan u kući može biti jako loša za zdravlje, a jedan korisnik društvene mreže Reddit otkrio je svoju tehniku ​​za rješavanje ovog problema – potrebno je samo tri minute dnevno.

Prema korisniku u Njemačkoj se zove tehnika koju zovu “Stosslüften” – u doslovnom prijevodu “šok ventilacija”. To znači da umjesto da cijeli dan držite otvoren samo jedan prozor, otvorite nekoliko prozora u cijeloj kući na tri minute, stvarajući jak propuh.

Kada ovaj relativno suhi hladni zrak uđe u kuću, on se zagrijava. Kako postaje toplije, može apsorbirati dio dodatne vlage iz kuće. Činite to nekoliko puta dnevno i uskoro biste trebali vidjeti promjenu, piše Jutarnji list.

Da biste povećali izmjenu zraka, također otvorite prozore i vrata u susjednim prostorijama. To stvara propuh i omogućuje distribuciju svježeg zraka po kući. Neka zrak tako kruži 3 minute, možete i duže.

Idealno je provjetravati stan ujutro, u podne i navečer. To osigurava svježi zrak u sobama u različito doba dana.

Prednosti ovog trika

Plijesan proizvodi alergene, tvari koje mogu izazvati alergijsku reakciju, iritanse, a ponekad i otrovne tvari.

Kada se udahne ili apsorbira kožom, može izazvati neugodne simptome. U početku ti toksini možda neće uzrokovati nikakvu štetu na niskim razinama, ali ako su stalno u zraku, počinju izazivati ​​nuspojave, piše The Sun.

Šok ventilacija nije samo jednostavan čin otvaranja prozora, već odražava holistički pristup, navodi nova.rs.

Nijemcima je svjež zrak od najveće važnosti, bilo kod kuće, u uredu ili čak na javnim mjestima. Svrha šok ventilacije je riješiti se ustajalog zraka i osvježiti prostoriju, piše Sprich-deutsch.de i ističe nekoliko prednosti “Stosslüftena”:

  • Poboljšanje kvalitete unutarnjeg zraka – “udarna” ventilacija učinkovito uklanja ustajali zrak koji sadrži zagađivače, mirise i vlagu, čime se poboljšava kvaliteta zraka i stvara ugodno unutarnje okruženje.
  • Promicanje zdravlja – svjež zrak je dobar za naše tijelo i um, šok ventilacija osigurava dovoljnu opskrbu kisikom, povećava koncentraciju i može čak poboljšati raspoloženje.
  • Ušteda energije – iako šok ventilacija povećava potrošnju energije snižavanjem sobne temperature na kratko vrijeme, može dovesti do dugoročnih ušteda, šok ventilacija može regulirati razinu vlažnosti, sprječavajući rast plijesni i povezane troškove energije.
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.