Ključni savjeti

Trikovi nutricionistice kako jesti omiljenu zimsku hranu i ne udebljati se ni kilograma

Trikovi nutricionistice kako jesti omiljenu zimsku hranu i ne udebljati se ni kilograma
26.11.2021.
u 09:43
Pogledaj originalni članak

U zimskim mjesecima skloniji smo „hrani za utjehu“ poput one bogate ugljikohidratima odnosno šećerima kako bismo tako nadomjestili manjak hormona sreće.

U periodu zime smatra se da smo pod većim pritiskom i više izloženi stresu što se također može odražavati na to da želimo hranu koja je bogatija kalorijama, upozorava za magazin ordinacija.hr nutricionistica Andrea Bilandžija i donosi ključne savjete...

NEKOLIKO TRIKOVA KAKO JESTI OMILJENU ZIMSKU HRANU, A DA NE NAKUPITE VIŠAK KILOGRAMA:

  1. Kuhate li za ručak primjerice grah varivo u koje ste ubacili kobasicu ili vratinu za aromu, za ručak pojedite tanjur grah variva s tjesteninom ili ječmenom kašom, a meso koje se kuhalo u varivu ostavite za večeru. Mahunarka i žitarica u kombinaciji zamjena su za meso stoga meso možemo i preskočiti. Meso iz variva pojedite u sklopu večere uz dodataka povrća.
  2. Klasičnu sarmu možete povremeno poslužiti uz kuhano povrće ili s pireom od mrkve, brokule, cvjetača, batata da nije uvijek klasični pire od krumpira.
  3. Pripazite na količinu masnoće koju dodajete u jela.
  4. Jela koja se prave s mljevenim mesom možete povremeno pripremiti s mljevenom puretinom ili piletinom kako bi jelo bilo lakše ili na bazi leće koja je odlična zamjena mesu.
  5. Jela pripremajte kuhanjem ili pečenjem u pećnici na masnom papiru s malo masnoće kako bi bila lakša.

Varivo s ječmom i teletinom

SASTOJCI:

 

Shutterstock
  • 500 g teletine, izrezane na manje komadiće
  • Soli
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 3 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 luk, narezan na kockice
  • 2 mrkve, izrezane
  • 2 žličice timijana
  • 100g šampinjona
  • ¼ šalice ječma
  • 1L vode ili temeljca

PRIPREMA:

Najprije očistite sve povrće i narežete na sitnije, kao i meso. Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i češnjak, luk, mrkvu i timijan. Nakon što se povrće kratko prodinstalo, dodajte meso sjeckano na kockice. Začinite soli i paprom. Prvo kratko dinstajte meso miješajući. Prelijte vodom ili temeljcom da svi sastojci budu prekriveni. Varivo još malo začiniti po potrebi pa nakon pola sata kuhanja dodati šampinjone i ječam. Sve zajedno kuhati još cca pola sata. Kada je gotovo ukrasiti začinima i poslužiti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.