prof. dr. sc. Marko Ivanković

Troškovi žetve iznose oko 0,50 KM po kg, a destilacije 0,45 do 0,50 KM po kg

Troškovi žetve iznose oko 0,50 KM po kg, a destilacije 0,45 do 0,50 KM po kg
23.07.2017.
u 10:00
Razgovor o smilju i njegovoj budućnosti s prof. dr. sc. Markom Ivankovićem, ravnateljem FAZ-a
Pogledaj originalni članak

Danas se priča svodi na to jesi li uspio “uvaliti” smilje? Hoćeš li preorati zemljište i slično?

- Mislim da ne trebamo biti negativni, odnosno “soliti” rane. Isto tako, ne mislim da trebamo davati “lažna obećanja”, ali mislim kako moramo biti uspravni i stoički pokušati prevladati trenutačne poteškoće. Nije vrlina Hercegovca predati se, nego upravo suprotno - uhvatiti se u koštac s problemom i riješiti ga. U tom smislu sam pokušao pisati.

Kao struka, recite što bi poslije smilja najbolje uspijevalo? Što je dobro za klasične oranice, a što s kamenitim njivama?

- Pa, ovdje već imamo iskustva u rekultivaciji kraških terena. S rekultivacijom smo ozbiljnije počeli 2007. i 2008. godine, pretvarajući krš i makiju u proizvodne površine. Na takvim terenima podigli smo vinograde, voćnjake (maslina, šipak, smokva, breskva…). Napominjem da smo tada radili rekultivaciju na dubinu od 80 do 90 cm, što je, uz navodnjavanje, osiguralo uspješnu sadnju dugogodišnjih nasada vinograda i voćnjaka.

Cijeli razgovor čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.