raste broj korisnika interneta

U BiH najviše digitalnih vještina imaju mladi od 16 do 24 godine

Foto: Pixabay
U BiH najviše digitalnih vještina imaju mladi od 16 do 24 godine
17.09.2024.
u 20:00
Prije tri godine u EU je u prosjeku 52 posto žena i 56 posto muškaraca imalo osnovne ili više digitalne vještine, a u BiH 33 posto žena i 56 posto muškaraca
Pogledaj originalni članak

Iako iz godine u godinu raste broj korisnika interneta, kao i vrijeme koje provode na internetskim platformama, kada su u pitanju digitalne vještine, stanovnici ove zemlje još uvijek zaostaju za stanovništvom Europske unije. Prema podacima koje je Agencija za statistiku BiH objavila u svojoj publikaciji “Žene i muškarci u BiH”, u 2021. godini povećao se broj žena i muškaraca s osnovnim ili višim digitalnim vještinama u odnosu na 2019. godinu, piše Večernji list BiH.

Koje su razine vještina

Međutim, BiH se, kako se navodi, i dalje nalazi ispod prosjeka Europske unije. Prema podacima, u 2021. godini u Europskoj uniji je u prosjeku 52 posto žena i 56 posto muškaraca imalo osnovne ili više digitalne vještine. S druge strane, u BiH je u navedenom razdoblju osnovne ili više digitalne vještine imalo 33 posto žena i 56 posto muškaraca. - Gledano s aspekta spola, gotovo 10 posto više mladih žena od 16 do 24 godine ima osnovne i više digitalne vještine, a idući prema starijoj populaciji, taj odnos se izjednačava. Samo sedam žena od 100 i 10 muškaraca od 100 u BiH ima više digitalne vještine (više od osnovnih) - navodi se u publikaciji koju je izradila Agencija za statistiku BiH. Inače, digitalne vještine su skup indikatora koji se temelje na odabranim aktivnostima povezanim s korištenjem pojedinaca između 16 i 74 godine interneta ili softvera u četiri područja: informacije, komunikacija, rješavanje problema i vještine u korištenju softvera. U ovisnosti o kompleksnosti izvođenja aktivnosti, postoje dvije razine vještina - osnovne digitalne vještine i više digitalne vještine. Podaci za računanje ovog pokazatelja prikupljaju se svako dvije godine kroz dodatni modul istraživanja o korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija te su posljednji put prikupljeni u 2021. godini, objašnjeno je u publikaciji “Žene i muškarci u BiH”.

Informacijska pismenost

O toj temi istraživanje je nedavno radila i Udruga za digitalnu transformaciju u BiH. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da oko 30 posto stanovnika BiH posjeduje osnovnu razinu digitalnih vještina, a više od 40 posto ih ima ograničene digitalne vještine ispod osnovne razine. U ovom istraživanju digitalna pismenost građana od 16 do 74 godine ocjenjivana je u pet različitih područja: informacijska i podatkovna pismenost, komunikacija i suradnja, kreiranje digitalnog sadržaja, digitalna sigurnost i rješavanje problema. Rezultati pokazuju da BiH značajno zaostaje za europskim zemljama kada je u pitanju ukupna digitalna pismenost, ali i pojedinačni pokazatelji. Nadalje se navodi kako BiH pokazuje značajno nižu razinu informacijske i podatkovne pismenosti među svojim građanima u usporedbi s prosjekom u Europskoj uniji. Unutar regije BiH je na dnu ljestvice, zaostaje za zemljama poput Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Isto je i u području vještina komunikacije i suradnje, kao i po vještinama potrebnim za kreiranje digitalnog sadržaja. - Posebno je zabrinjavajući aspekt razina vještina digitalne sigurnosti među građanima u BiH. Zemlja pokazuje iznimno nisku razinu u ovoj oblasti u usporedbi s prosjekom Europske unije. Niska razina vještina digitalne sigurnosti u BiH upućuje na potencijalne ranjivosti u osobnoj i nacionalnoj cyber-sigurnosti - zaključeno je u izvješću o rezultatima ovog istraživanja koje je provela Udruga za digitalnu transformaciju u BiH. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.