prim. mr ph. Gordana Ljubojević

U BiH oko 400.000 osoba pati od konstipacije, otežanog ili neredovitog pražnjenja crijeva

Foto: Fena
U BiH oko 400.000 osoba pati od konstipacije, otežanog ili neredovitog pražnjenja crijeva
13.07.2024.
u 11:53
Pogledaj originalni članak

Konstipacija je stanje u kojem osoba, često uz neprijatan osjećaj nadutosti i bola, ima otežano i/ili neredovno pražnjenje crijeva. Prema procjenama, u BiH oko 400.000 osoba pati od konstipacije, a polovina njih nema adekvatan tretman usprkos dostupnim terapijskim opcijama.

- Stanje konstipacije može biti vrlo neugodno i frustrirajuće, jer značajno utječe na radnu produktivnost i ukupan kvalitet života. Neki autori čak navode da konstipacija izaziva „mentalnu torturu“. Ipak, oni koji se suočavaju sa ovim stanjem često nisu dovoljno informirani, smatraju je za normalnu pojavu, često ne razumiju uzroke, a još češće ne razumiju posljedice neliječene konstipacije. Upravo nedovoljna informiranost o samom problemu ili načinima liječenja mogu dovesti do kronične konstipacije i brojnih komplikacija. Konstipaciju treba liječiti, prvenstveno promjenom načina života, ali i uz pomoć laksativa ukoliko ostale mjere nisu dale rezultat - naglasila je prim. mr ph. Gordana Ljubojević.

Prema njezinim riječima, postoje koraci koji se mogu poduzeti za olakšanje simptoma konstipacije poput povećanja unosa vlakana, dodavanja u ishranu namirnica poput zelenog i fermentiranog povrća, mahunarki, kefira, lanenih ili chia sjemenki. Savjetuje se „uobročavanje“, što znači da obroci trebaju biti redovni, jer pomažu da se uspostavi veza sa prirodnim refleksima pražnjenja.

- Dovoljne količine tečnosti su od velike važnosti, kao i kontrola unosa kofeina i alkohola. Preporučuje se uzimanje tople vode, u malim gutljajima, ujutro na prazan stomak, u poziciji čučnja. Biljni čajevi, kao što su čaj nane ili kamilice, mogu pomoći u relaksaciji crijeva. Fizička aktivnost dokazano pomaže u održavanju pravilnog rada crijeva. Alternativno ili dodatno može se praktikovati lagana masaža stomaka, u smjeru kazaljke na satu, u trajanju 2 do 3 min - istaknula je. 

Naglašava da možda zvuči čudno, ali pomaže - “toilet training” odnosno redovan odlazak u toalet, svakog dana u isto vrijeme, posebno nakon obroka.

- Iskustva govore da akupunktura može biti od pomoći, a zanimljivo je da škrgutanje zubima prilikom boravka na toaletu može stimulirati dio živčanog sustava koji je zadužen za probavu i tako potaknuti refleks pražnjenja. Primjena magnezija, vitamina B1, enzima i probiotika može pomoći pri rješavanju ili olakšavanju problema s lošom probavom. Ukoliko promjene u ishrani i načinu života ne pomažu potrebno je obratiti se ljekaru ili farmaceutu o primjeni laksativa ili potrebi za dodatnim ispitivanjima - naglasila je. 

Prim. mr ph. Ljubojević naglašava da medikamentozno liječenje konstipacije može biti efikasno rješenje kad promjene u ishrani i načinu života nisu dovoljne, ali je najbolje lijekove kombinirati sa zdravim životnim navikama 'kako biste postigli najbolje rezultate i održali zdrav digestivni sustav'.

- Prema aktuelnim preporukama, ne treba oklijevati s primjenom laksativa, posebno kad se radi o akutnom ili sporadičnom problemu (npr. konstipacija koja se javlja zbog promjene sredine, tijekom putovanja ili u predmenstrulanom sindromu). Lijekovi za konstipaciju se zovu laksativi i postoji više tipova koji se razlikuju po načinu djelovanja.

Nerastvorljiva biljna vlakna spadaju u grupu laksativa koji povećavaju zapreminu stolice upijanjem vode, što ujedno potiče i rad crijeva. Kod nas je najpoznatiji psilijum (Laxomucil®). Oni se koriste za blagu do umjerenu konstipaciju. Potrebno je da se uzimaju s dosta tečnosti i u dužem vremenskom intervalu, jer ne dovode odmah do olakšanja.

Osmotski laksativi privlače i zadržavaju vodu u crijevima, omekšavaju stolicu i olakšavaju njeno kretanje. Predstavnici su laktuloza, makrogoli i gorka sol. Nježni su prema crijevima, ali je i za njihovo djelovanje potrebno da prođe 12 do 24 sata - navodi. 

Prema riječima Prim. mr ph. Ljubojević, nadražajni laksativi potiču rad crijeva i ubrzavaju kretanje crijevnog sadržaja. Tu spadaju bisakodil (Dulcolax®), sena i krušina. Bisakodil je lijek koji dodatno i omekšava stolicu. Ima brz i predvidljiv nastup djelovanja što je prednost u odnosu na druge laksative, jer se može lakše previdjeti odlazak u toalet i uklopiti u svakodnevnu rutinu. Tablete djeluju za 6 do 12 sati, preporučuje se da se uzmu navečer da bi se omogućilo jutarnje pražnjenje crijeva. Supozitorije djeluju brže, već za oko 30 minuta, posebno su pogodne za osobe kojima treba brzo pražnjenje crijeva i pred određene dijagnostičke procedure. Bisakodil se preporučuje kod povremene, kao i kod kronične konstipacije, a koristi se i kod ozbiljne konstipacije koja ne reagira na druge tretmane.

Prokinetici povećavaju pokretljivost crijeva i tako doprinose bržem pražnjenju. Ovo je nova grupa lijekova, koja se koristi kod težih slučajeva kronične konstipacije prouzročene slabom pokretljivošću crijeva. Koriste se isključivo na preporuku ljekara.

- Konstipaciju je potrebno shvatiti ozbiljno i potražiti stručnu medicinsku pomoć u slučaju jakih bolova u stomaku, prisustva krvi ili tamne prebojenosti stolice; ako se konstipacija pojavi iznenada, bez očiglednog razloga (posebno nakon 50. godine života); u slučaju neobjašnjivog gubitka tjelesne mase ili anemije te ako konstipacija traje duže od nekoliko sedmica, posebno uz pojavu slabosti, glavobolje ili groznice - savjeti su Hemofarma.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.