Republika Srpska

U dvije godine otišlo 137 liječnika, tehničara...

U dvije godine otišlo 137 liječnika, tehničara...
27.10.2016.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Bolnice u Republici Srpskoj u posljednje dvije godine napustilo je 137 liječnika, medicinskih sestara i tehničara koji u potrazi za boljim uvjetima i plaćenijim poslom uglavnom odlaze u Njemačku. Pokazali su to podaci iz šest najvećih zdravstvenih ustanova RS-a, i to iz Banje Luke, Doboja, Prijedora, Bijeljine, Istočnog Sarajeva i Trebinja. Međutim, pretpostavlja se kako je broj medicinara koji su otišli u inozemstvo mnogo veći jer su mnogi od njih i prije dobivanja radne knjižice u RS-u otišli preko granice, piše “Glas Srpske”.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) lani je otišlo pet liječnika te 55 medicinskih sestara i tehničara. Odlazak medicinara nastavljen je i ove godine. - Od 1. siječnja do 17. listopada ove godine dobrovoljno je otišao jedan doktor medicine te 46 medicinskih sestara i tehničara, kažu iz UKC-a Republike Srpske.

Iz UKC-a naglašavaju kako zbog odljeva kadra situacija nije alarmantna te da je sličan trend prisutan i u zemljama regije. - Problem odljeva kadra prevladavamo boljom organizacijom i edukacijom zaposlenih, kao i nastojanjem zadržati i dodatno zaposliti najbolje profesionalce u RS-u, kažu iz UKC-a RS.

Međutim, iz drugih zdravstvenih ustanova tvrde kako se suočavaju s deficitom kadra. Bolnica “Kasindo” u Istočnom Sarajevu muku muči s manjkom liječnika specijalista ortopedije, neurokirurgije i dječje kirurgije. - U posljednje dvije godine napustila su nas dva liječnika, jedna medicinska sestra i dva medicinska tehničara, rekao je ravnatelj bolnice u Istočnom Sarajevu Goran Todorović. U dobojskoj bolnici “Sveti apostol Luka” neplaćenu odsutnost s posla ove godine tražilo je 11 medicinskih tehničara i jedan viši fizioterapeut. - Prema sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta, trenutačno nam nedostaje 14 liječnika specijalista, rekao je direktor dobojske bolnice Vlado Đurđević. Ravnatelj bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Siniša Maksimović kaže kako su ovu ustanovu u posljednje dvije godine napustili specijalist radiologije i medicinska sestra. Ni bolnicu u Prijedoru nije zaobišao odljev kadra, odakle je u posljednje dvije godine otišlo šest medicinara. S druge strane, bolnica u Trebinju jedina je koja se može pohvaliti time da je nitko nije napustio u posljednje dvije godine. Naprotiv, u Trebinju su primili tri nova liječnika u radni odnos. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.