Agencija za statistiku BiH

U kolovozu cijene više za 0,5 posto, godišnja inflacija 1,3 posto

U kolovozu cijene više za 0,5 posto, godišnja inflacija 1,3 posto
25.09.2024.
u 18:32
Pogledaj originalni članak

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu su bile više za 0,5 posto u odnosu na srpanj, dok je godišnja inflacija iznosila 1,3 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića u kolovozu bili su skuplji za 1,1 posto u odnosu na srpanj, odjeća i obuća za 0,5 posto , stanovanje i režijski troškovi za 1,4 posto, zdravstvo za 0,4 posto, rekreacija i kultura za 0,6 posto, restorani i hoteli za 0,4 posto, te ostala dobra i usluge za 0,5 posto.

Namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće u kolovozu u prosjeku su bili jeftiniji za 0,1 postou odnosu na srpanj, prijevoz za 1,4 posto, a obrazovanje za 0,4 posto, piše BHRT.

Razina cijena u kolovozu u odnosu na isti mjesec prošle godine bila je viša za 1,3 posto.

U kolovozu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili skuplji za 1,4 posto, alkoholna pića i duhan za 4,5 posto, stanovanje i režijski troškovi za 1,2 posto, te namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,5 posto.

Zdravstvo je bilo skuplje za 3,6 posto, komunikacije za 1,2 posto, rekreacija i kultura za 2,8 posto, obrazovanje za 1,3 posto, restorani i hoteli za 7,1 posto, a ostala dobra i usluge za 4,6 posto.

Prosječan pad cijena u kolovozu u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježili su odjeća i obuća, i to za 7,6 posto, a prijevoz za 1,9 posto.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.