Nova investicija

U Kupresu će se godišnje proizvoditi 15 tisuća tona sirovine koju silno treba EU

U Kupresu će se godišnje proizvoditi 15 tisuća tona sirovine koju silno treba EU
Autori RSE, Dario Pušić
02.10.2024.
u 11:54
Na Kupresu se priprema realizacije jedne od najvećih investicija u zemlji, izgradnje tvornice za proizvodnju magnezija, što je kritično važna sirovina za EU
Pogledaj originalni članak

Kako je Večernji list BiH već ranije pisao, na Kupresu se priprema realizacije jedne od najvećih investicija u zemlji, izgradnje tvornice za proizvodnju magnezija, što je kritično važna sirovina za EU.  Četrnaest objekata, od toga 10 za proizvodnju magnezija planira se otvoriti na jugoistoku Bosne i Hercegovine u Općini Kupres. Lokacija na kojoj je planirana tvornica nalazi se na državnom zemljištu i u neposrednoj je blizini kupreškog sela Lovrića doline. Kako je potvrđeno Radiju Slobodna Europa (RSE), postrojenja će graditi njemačka kompanija koja u Kupresu ima i svoje predstavništvo.

Planirana proizvodnja magnezija je oko 15 tisuća tona godišnje, a sirovina će se uzimati iz obližnjeg kamenoloma Grguljača, koji je, također, u vlasništvu njemačke kompanije. Trenutno je u toku pribavljanje dozvola za ovaj projekt. Od ministarstva traže da izvrši reviziju kompletne studije. Magnezij je jedna od kritičnih sirovina i strateških proizvoda za Europsku uniju. Njemačka kompanija je područje Kupresa ocijenila kao najkvalitetnije ležište magnezija. Europsku uniju (EU) magnezijem trenutno snabdijeva Kina i to s 90 posto. Kineska proizvodnja magnezija temelji se na ugljenu, kao glavnom izvoru energije. Godišnje je EU potrebno oko 210 tisuća tona ovog minerala.

Realizacija navedenog projekta svakako bi bila važan dio ukupnog mozaika koji uključuje bolju pozicioniranost BiH prema tržištima Europske unije, a čija poslovna zajednica, što je očito, traži lokacije koje će biti relativno blizu, a koje će im omogućiti primarnu proizvodnju za brojne industrijske sektore. BiH se tu, uslijed nekoliko prednosti, poput niskog poreza na dohodak, kao i relativno niskih cijena električne energije, može, uz harmoniziran pristup svih razina vlasti, brzo nametnuti kao ozbiljan igrač.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.