Među brojnim hodočasnicima i španjolski svećenik F. José Cortes

U Međugorju se osjeća duboki mir, to se ne može objasniti riječima...

U Međugorju se osjeća duboki mir, to se ne može objasniti riječima...
17.09.2024.
u 18:08
Pogledaj originalni članak

Međugorje od početka rujna pohode brojne hodočasničke skupine iz Austrije, Meksika, Njemačke, Švicarske, SAD-a, Engleske, Irske, Filipina, Malte, Poljske, Slovačke, Ukrajine, Francuske, Belgije, Škotske, Češke, Španjolske, Italije, Kanade, Hrvatske te BiH. Među njima stigla je i velika skupina hodočasnika iz Španjolske, njih više od 30, piše Radio Mir Međugorje. Ovoga je rujna u Međugorje ponovno došao i svećenik Francisco José Cortes, koji tu hodočasti već dugi niz godina. Ni ovaj put nije ostao ravnodušan prema svemu onome što se događa u ovome mjestu molitve i mira.

Put od glave do srca

- Prvi put posjetio sam Međugorje 2011. godine i od tada sam ovdje bio već 20 puta. Od 2013. godine dolazim i s hodočasnicima. Tako je i ovaj put jer sam došao u pratnji jedne skupine od 30-ak hodočasnika iz moje biskupije Castellón. Za mene je Međugorje ono što je za Gospodina bila Betanija, oaza mira, jedan predokus Neba. Ovdje sam na Gospin zagovor 2013. godine primio dar da prijeđem onaj najlakši i najkraći put, ali koji malo ljudi prijeđe dok ne dođe u Međugorje, a to je put od glave do srca - kazao je za Radio Mir Međugorje vlč. Francisco José Cortes dodavši kako je u Međugorje bio došao s intelektualnom i racionalnom vjerom, a zahvaljujući Gospi, ta se vjera pretvorila u vjeru srca i emocija.

- Osobno sam oduvijek imao poseban odnos s Gospom, čak još od sjemeništa, te uvijek kažem da mene nije pozvao Gospodin, nego Gospa. Ono što mi se najviše sviđa kao svećeniku ovdje u Međugorju jest ispovijed. Gospinu prisutnost najviše osjećam na Plavom križu. Običavao sam tamo ići na ukazanja Mirjani i probdjeti cijelu noć u iščekivanju da Gospa dođe. Osim ukazanja, jako volim euharistiju i klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, a isto to kažu i brojni hodočasnici s kojima sam bio u Međugorju. Gospa je rekla da će u Međugorju dovršiti ono što je počela u Fatimi.

Ovdje će konačno njezino bezgrešno srce pobijediti i zlo će konačno biti pobijeđeno. Po mome mišljenju, kada se ostvari ta pobjeda, Međugorje će se pretvoriti u središte hodočašća, kako na svjetskoj tako i na crkvenoj razini - kazao je te pozvao sve one koji još nisu upoznali Međugorje da tu dođu.

- To se ne može objasniti riječima. Ovdje se osjeća onaj duboki mir, mir koji je sam Krist, mir koji nam samo Gospa može dati kada molimo i otvorimo naše srce, kada se prepustimo njezinoj ljubavi. Stoga potičem sve da dođu i upoznaju Međugorje, da upoznaju Gospu, našu nebesku Majku koja nas sve poziva da dođemo u ovu oazu mira, u ovaj predokus Neba - zaključio je svećenik Francisco José Cortes.

Inače, župa Međugorje u nedjelju je proslavila blagdan Uzvišenja Kristova križa tradicionalnom svetom misom na brdu Križevac, koju je predslavio fra Ivan Penavić, hercegovački fratar na studiju i službi u Freiburgu.

- O 1900. obljetnici Svete godine otkupljenja, 1933. godine, papa Pio XI. dao je poticaj da se podignu križevi diljem svijeta na nekom prigodnom mjestu. Jedini se u Hercegovini na ovu Papinu ideju odazvao fra Bernardin Smoljan, ondašnji međugorski župnik, i sa župljanima u nepuna dva mjeseca podigao ovaj armirano-betonski križ Kristov.

Šipovac postao Križevac

U sjecište križnih poluga na ovom križu utopljena je relikvija Kristova križa, originalnog križa s Kalvarije koju je papa Pio XI. na molbu fra Bernardina Smoljana poslao ovamo. To je simbol po kojem ovo brdo mijenja ime iz dotadašnjeg Šipovca u Križevac. Križ je stajao na ovom mjestu godinama prije svih kasnijih fenomena koji su ovu župu upisali danas na mapu hodočasničkih mjesta svijeta - kazao je, među ostalim, u propovijedi fra Ivan Penavić o križu na Križevcu, piše Radio Mir Međugorje.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.