Proslavljen patron

U novotravničkoj župi Pećine prije rata bilo oko 2500 vjernika, danas tek 170

07.06.2024.
u 20:22
Pogledaj originalni članak

Najstarija novotravnička župa Presvetog Srca Isusova u Pećinama proslavila je svoga zaštitnika. Proslava patrona obilježava se pobožnostima puka cijele Lašvanske doline, koji dolaze u Pećine te prije mise se zavjetuju obilazeći oko crkve, oltara i zavjetne slike, neki na koljenima klečeći hodaju, a svi s molitvom na usnama. Svečanu sv. misu slavio je vlč. Žarko Vladislav Ošap, župnik u župi Pohoda Blažene Djevice Marije u središtu Banje Luke, u koncelebraciji s 13 svećenika i oko 170 vjernika. Sve je na početku pozdravio župnik domaćin vlč. Goran Kosić. 

Katolička crkva izgrađena je 1886. godine, a 1971. učinjeni su neki značajniji radovi, proširenje crkve. Od ove se župe odvojila župa Novi Travnik. Dakle, spada u najstarije župe u općini Novi Travnik. 

Župna je crkva smještena u Gornjim Pećinama. Na oko tisuću metara nadmorske visine, blizu regionalne prometnice Novi Travnik – Bugojno, u gotovo netaknutoj prirodi, nalazi se župa Pećine. Nepristupačan teren tu je župnu zajednicu, koja teritorijem najvećim dijelom pripada općini Novi Travnik, godinama uspješno štitio od osvajača, uglavnom s Istoka. Tako su vjernici Pećina, kao i ostali iz Lašvanske doline, doživljavali istu tragičnu sudbinu. Progon katoličkog življa u Domovinskom ratu, uništavanje imovine i sakralnih objekata nisu zaobišli ni ovu župnu zajednicu. U Pećinama je prije rata bilo oko 2500 vjernika, danas jedva 170. Prije je ovdje znalo za patron doći do 2000 vjernika, tako su Pećine bile hodočasničko mjesto u središnjoj Bosni. 

Ime je dobile po "pečima“ (pećinama) iz kojih se još u grčko i rimsko doba vadila željezna ruda. Oduvijek je ova župa, njezin teritorij, bila nastanjena hrvatskim katoličkim življem. Vjernici, gdje god bili, planiraju svoje staračke dane provesti u svojim Pećinama, što se vidi iz broja obnovljenih kuća.

Ova crkva u vrijeme rata bila je devastirana, a poslije rata, 1996., i spaljena. Ovim činom vjerojatno se željelo omesti povratak katoličkog puka, Hrvata na njihova ognjišta, ali su je župljani uz veliki trud sve s dobročiniteljima i domaćim vjernicima obnovili. Posebno je u obnovi sudjelovala Biskupija iz Južnog Tirola Bozen-Brixen, koja je uz nesebično zalaganje  preč. gosp. dr. Roberta Anhofa pomogla oko uređenja župnoga stana. Crkva je 2006. godine ponovno posvećena. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.