visoka razina akrilamida

U omiljenoj grickalici pronađen kancerogeni sastojak

U omiljenoj grickalici pronađen kancerogeni sastojak
03.08.2023.
u 21:34
Procjenjuje se da prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim dobnim skupinama.
Pogledaj originalni članak

U prehrambenom proizvodu iz Srbije utvrđena je visoka razina kancerogenog akrilamida.

Kako su potvrdili u europskom sustavu za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, visoka razina akrilamida utvrđena je u čipsu s okusom paprike koji je proizveden u Srbiji, prenosi Danica.hr.

Analiza uzorka obavljena je na hrvatskoj granici pa proizvod nije ušao na hrvatsko tržište.

Akrilamid se, inače, najčešće može naći u kruhu, prženim krumpirima, čipsu, žitaricama za doručak, keksima, krekerima, kavi.

Kako navode u Hrvatskoj agenciji za hranu, procjenjuje se da prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim dobnim skupinama.

 

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.