Na farmi u Milinom Selu nas dočekuju Amra Brkić i Zlata Begić. Farma Milo Selo je smještena na površini od 25 hektara netaknute prirode u podnožju planine Ozren oko 5 kilometara sjeverno od Mosorovca i Modračkog jezera Općine Lukavac. U ovom okruženju danas postoje izvrsni uvjeti za proizvodnju hrane po organskom principu, donosi USAID/Sweden FARMA II.
“Zbog sve veće zastupljenosti hrane sumnjivog kvaliteta na našem tržištu i zanemarivanja domaćih proizvoda, kao i proizvoda od kozjeg mlijeka, koje je daleko kvalitetnije i zdravije od kravijeg mlijeka, kompanija Imel iz Lukavca 2016. godine odlučila se za pokretanje agroproizvodnje i uzgoj koza poštujući principe organske proizvodnje”, pojašnjava Amra.
“Pored direktne prodaje na samoj farmi, radimo online prodaju te isporuku na kućnu adresu za Tuzlu i Lukavac. Radimo a trgovinama zdrave hrane u Tuzli, Sarajevu i Mostaru. Također, prodaja se odvija putem trgovačkih lanaca širom zemlje”, dodaje Zlata.
U narednom razdoblju im je u planu implemetirati proces proizvodnje za povrće i voće, odnosno vršiti preradu voća i povrća u vlastitom proizvodnom pogonu, obzirom da su im proizvodni kapaciteti povećani za 200% uz kooperantsku suradnju.
“Prerađujemo kozje mlijeko tako da u ponudi imamo preko deset vrsta sireva, kozjeg jogurta, mlijeka, sirutke. Zatim tu je plasteničko sezonsko povrće koje je proizvedeno po principima organske proizvodnje kao i sezonsko voće. Ljubiteljima zdrave hrane možemo ponuditi slatki i kiseli jabukov pekmez proizveden od 100% soka jabuke kao i jabukovo sirće. Također, na farmi se nalazi i pčelinjak iz kojeg nudimo livadski med. U nešto manjim količinama u ponudi je zimnica- salate kao i sok od rajčice. Pored svega navedenog na farmi se nalazi i izletište koje je otvoreno za sve zaljubljenike prirode i prirodnih igara. Želimo ponuditi nešto više, kako bi ovaj kraj bio prepoznat i po agroturizmu”, pojašnjava Zlata.
Baviti se agroproizvodnjom u skladu s organskim principima predstavlja veliki izazov na domaće proizvođače. Sam proces proizvodnje je teži u odnosu na konvencionalnu proizvodnju jer traži da kako hrana za koze, tako i prehrana za biljke bude od prirodnih gnojiva. No, Amra poručuje da sav trud i zalaganje donose vrijednu nagradu.
“Kada proizvedete proizvod koji možete konzumirati odmah po branju bez da ga operete i kada to učine djeca koja dođu u posjetu farmi predstavlja izuzetno zadovoljstvo. Proizvoditi kozje mlijeko, sireve, jogurte bez dodataka aditiva je umjetnost jer morate voditi računa o rokovima trajanja, ali konzumiranjem takvih proizvoda vi produžavate sebi i drugima život. Vratiti se tradicijskim vrijednostima i običajima na ovim prostorima koji su zaboravljeni naša je želja i cilj. Bosna i Hercegovina ima kapaciteta kako za agroproizvodnju tako i za ruralni turizam samo treba bolja podrška i sistematizacija”, zaključuje Amra.
Farma “Milo Selo” će uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta imati priliku predstaviti svoje proizvode na nekoliko prezentacija u Sarajevu u narednom razdoblju, a ovaj vrijedni tim poručuje da imaju kvalitetu i jedinstvenost potrebnu da se nametnu na domaćem tržištu u skorijoj budućnosti.
farma u Milinom Selu