nova usluga

U SKB Mostar „zlatni standard” u dijagnostici poremećaja iz spektra autizma

U SKB Mostar „zlatni standard” u dijagnostici poremećaja iz spektra autizma
25.01.2022.
u 17:00
Sveučilišna klinička bolnica Mostar je tako postala prva ustanova u Federaciji BiH koja koristeći ADOS metodu dijagnosticira poremećaje iz spektra autizma
Pogledaj originalni članak

Sveučilišna klinička bolnica  Mostar uvela je novu uslugu na Klinici za dječje bolesti, a riječ je o primjeni opservacijskog protokola „ADOS”. Stručnjaci ističu kako ADOS predstavlja „zlatni standard” u postupku dijagnostike poremećaja iz spektra autizma.

Sveučilišna klinička bolnica Mostar je tako postala prva ustanova u Federaciji BiH koja koristeći ADOS metodu dijagnosticira poremećaje iz spektra autizma. Na osnovu toga testa liječnici mogu točno kazati radi li se o autizmu ili, pak, poremećajima socijalne komunikacije, javlja Federalna

Liječnica Mladenka Vukojević ističe kako ta metoda može pokazati rane simptome autističnog spektra već od 12. djetetova mjeseca.

„Zbog neuroplastičnosti mozga - što se prije počne, veća je simptogeneza u ranim stadijima života i zbog toga je jako važno da se dobije pravilna dijagnoza i onda mi usmjeravamo dijete, ovisno u terapijske tehnike“, objašnjava dr. Mladenka Vukojević, defektologinja u Klinici za dječje bolesti SKB Mostar.

ADOS omogućava standardiziranu procjenu komunikacijskih vještina, interakcije, igre i  općeg ponašanja, te strukturirano kodiranje djeteta. Protokol se primjenjuje za djecu sa svim neurorazvojnim poremećajima, kao što su intelektualna onesposobljenost, poremećaji u ponašanju, pamćenje u učenju, poremećaj pozornosti i hiperaktivnost, autizam, nerazvijen govor i slično. Rana dijagnostika je ključna - poručuju iz Centra Los Rosales, u kojem brinu o djeci s poremećajima iz autističnog spektra.

„Znate, roditelji i danas lutaju, ne znaju koja je poteškoća kod njihovog djeteta. Naravno, kad postavimo dijagnozu, kada se ustanovi koju poteškoću dijete ima - onda znamo koja je podrška potrebna toj djeci“, kaže Mirna Mezit, direktorica Centra Los Rosales Mostar.

U  Centru za ranu razvojnu podršku ističu da im se obično javljaju roditelji djece koja imaju 5 godina i više, a koja nikada nisu bila uključena u sustav niti su imala ranu intervenciju. Stoga je iznimno važno pomoć potražiti u ranoj dobi djeteta.

„A to je uključivanje u socijalne interakcije, poticanje socijalne interakcije, komunikacije, sprečavanje nepoželjnih ponašanja, jačanje teorije uma i združene pažnje, simboličke igre i što više socijalizacije za takvo dijete“, Tatjana Peić-Planinić, direktorica Centra za ranu razvojnu podršku.

Godišnji broj pregleda i tretmana djece s neurorizičnim poremećajima na Klinici za dječje bolesti SKB Mostar je oko tisuću, no realne su potrebe, nažalost, znatno veće.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.