Brži oporavak pacijenata

U SKB-u Mostar tumori će se uništavati ciljano bez oštećivanja zdravog tkiva

Foto: PR
U SKB-u Mostar tumori će se uništavati ciljano bez oštećivanja zdravog tkiva
20.10.2024.
u 17:25
Postupak krioablacije izvodi se preciznim postavljanjem iglenih sondi u tumor, nakon čega se stvara ledena zona koja uništava tumorske stanice, a pacijenti mogu biti otpušteni već idućeg dana, objasnio je doc. dr. sc. Vedran Markotić, predstojnik Zavoda za radiologiju SKB-a Mostar
Pogledaj originalni članak

Izaslanstvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar sudjelovalo je na početnoj konferenciji projekta Digihealth (Digitalna rješenja za poboljšanje zdravstvenih usluga) u Općoj bolnici Zadar. Cilj projekta je poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga primjenom digitalnih rješenja, među kojima su Digihealth hub, mobilna aplikacija i smjernice za kućni oporavak pacijenata nakon operativnih zahvata, prenosi bljesak.info. U okviru projekta nabavit će se i dodatna oprema za nadzor pacijenata, uključujući monitore za Jedinicu intenzivnog liječenja i operacijsku dvoranu.

Osigurat će se i integracija tehnologija i sustava u jednu platformu, čime će se omogućiti točniji unos i potrošnja lijekova te brži oporavak pacijenata. Planirana je i nabava opreme za krioablaciju, koja će stići u Mostar i Zadar. Krioablacija, naime, omogućuje ciljano uništavanje tumora bez oštećivanja zdravog tkiva. Doc. dr. sc. Vedran Markotić, predstojnik Zavoda za radiologiju SKB-a Mostar, objasnio je kako će tim Odjela intervencijske radiologije izvoditi postupke krioablacije tumora pluća uz CT vođenje.

- Postupak se izvodi preciznim postavljanjem iglenih sondi u tumor, nakon čega se stvara ledena zona koja uništava tumorske stanice, a pacijenti mogu biti otpušteni već idućeg dana - objasnio je dr. Markotić istaknuvši da će se krioablacija primjenjivati i na druge vrste tumora, ovisno o liječničkim indikacijama. Projekt je povezan i s radom Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB-a Mostar, koji je projektni partner.

Doc. dr. sc. Zoran Karlović, pročelnik Odjela, istaknuo je kako će biti nabavljena visokosofisticirana medicinska oprema za nadzor pacijenata te će se provesti obuka osoblja. Cilj je digitalizirati rad bolnice i omogućiti prikupljanje podataka, što će pomoći u stvaranju zajedničkog protokola za prekogranično područje. Uz ravnatelja SKB-a Mostar prof. dr. sc. Antu Kvesića, na konferenciji su sudjelovali i zamjenica ravnatelja doc. dr. sc. Kristina Galić, pročelnik Odjela za anesteziju doc. dr. sc. Zoran Karlović, anesteziologinja dr. Ana Milas, predstojnik Zavoda za radiologiju doc. dr. sc. Vedran Markotić, specijalist radiodijagnostike dr. Gojko Bogdan te doc. dr. sc. Miro Leventić i Darija Šimić, voditelji projekta uime SKB-a Mostar.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.