htio posjetiti jasenovac

U Srbiji izvanredna konferencija jer je Vučiću zabranjen ulazak u Hrvatsku

Foto: Amir Hamzagic/ATA Images/PIXSELL
U Srbiji izvanredna konferencija jer je Vučiću zabranjen ulazak u Hrvatsku
17.07.2022.
u 09:59
Pogledaj originalni članak

Srpski šef diplomacije Nikola Selaković u 11 sati će održati konferenciju za medije na kojoj će komentirati vijest da je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću odbijen ulazak u Hrvatsku. Naime, prema pisanju Jutarnjeg lista Vučić je planirao danas privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, no hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Vučić, prema neimenovanim izvorima iz Plenkovićeve vlade, kontaktirao je predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu, odnosno spomen-području na kojem se u vrijeme NDH nalazio ustaški koncentracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svjetskom ratu. Pozvao je Pupovca da mu se pridruži i rekao da, ako smatra da je potrebno, o njegovu posjetu obavijesti hrvatsku vladu, što je Pupovac i učinio, a u vladi su ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsjednik planirao napraviti kaos u Hrvatskoj, piše Jutarnji list

- Nije poštivao nijedan protokol, sve je htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima. Htio je sa svojim TV ekipama prijeći hrvatsku granicu i ovdje raditi što želi. Ali, premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Mi smo samostalna država, članica EU-a i NATO-a i ne može on ovdje raditi što želi. Politika "svesrpskog sveta" u Hrvatskoj mu neće proći. Ovdje nema nijedne dobre namjere, nijednog čina koji bi doprinio normalizaciji odnosa. Ne daje nam informacije o nestalima u Domovinskom ratu, ne govori o tome kako će procesuirati ratne zločince, htio je jednostavno napraviti kaos prije Oluje, ali mi smo u Vladi jasno rekli kako to ne dolazi u obzir - poručuju iz hrvatske Vlade, navodi Jutarnji.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

ST
StariSokol
11:10 17.07.2022.

Kao prvo pustiti će oni njega. To je samo da vlada na čelu sa ministrom Grlićem dobiju nekoliko poena. Nikoga od Srbijanskih vlasti ne puštati u Hrvatsku dok ne predaju Hrvatskoj kompletnu arhivu Jasenovca i NDH.

LO
lokve
07:47 18.07.2022.

tako treba otkačiti i Milanovića kad dolazi u BiH vratiti vikača nek viče u svoje.

IJ
I ja tebi
22:35 17.07.2022.

Kakva halabuka pa šta su misli da te tek tako može jedan predsjednik susjedne države ušetati kao da je to njegova država. Imaju pravila za sve pa i za srpskog predsjednika .