žele oboriti Guinnessov rekord

U Tuzli napravljen burek od 650 kg i porcija s 1.500 ćevapa

Foto: Anadolija
U Tuzli napravljen burek od 650 kg i porcija s 1.500 ćevapa
14.10.2017.
u 13:06
Burek teži oko 650 kilograma, što je između četiri i pet tisuća porcija, a šest sati je pripreman u lokalnom restoranu, čiji su kuhari razvili kilometar i pol jufike.
Pogledaj originalni članak

Tuzlom se danas širi miris bureka i ćevapa. Tisuće građana okupilo se na Trgu slobode, gdje se pokušava oboriti Guinnessov rekord u pravljenju najvećeg bureka na svijetu, koji je pripreman u tepsiji promjera šest metara, javlja Anadolu Agency (AA).

Burek teži oko 650 kilograma, što je između četiri i pet tisuća porcija, a šest sati je pripreman u lokalnom restoranu, čiji su kuhari razvili kilometar i pol jufike.

Prvobitno planirana porcija ćevapa "tisućinka" povećana je na 1.500 ćevapa.

"Podijelit ćemo burek s narodom i dio ćemo poslati službama koje o nama brinu 24 sata, a to su vatrogasci, hitna pomoć, policija i UKC. Naravno, imamo mnogo donacija danas od više gospodarskih subjekata prema institucijama koje rade s djecom", izjavio je Omer Isović, organizator prvog tuzlanskog Gastro show-a.

Isović je najavio da će u roku od tri mjeseca stići potvrda je li oboren Guinnessov rekord, te dodao da je do sada najveći burek na svijetu napravljen u Ljubljani i promjera je 5,5 metara, ali nije ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

"Željeli smo s burekom i s ćevapima skrenuti pažnju domaćoj i svjetskoj javnosti na naša tradicionalna jela, iako su Slovenci zaštitili ćevap, on je bosanski i uvijek će biti. I još nešto na kraju, burek je s mesom", poručio je Isović, te otklonio dilemu u vezi s nazivom ovog slasnog jela, kojeg nazivaju još i "kraljem pita".

Osim obaranja rekorda, cilj događaja je i promovirati vrijednosti kupovine domaćih proizvoda.

U ovoj manifestaciji sudjeluju i brojna kulturno-umjetnička društva, zborovi, orkestri te sportski klubovi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.