U FOKUSU

U uvjetima globalnih poremećaja i rasta kamatnih stopa BiH ispravno postupala

U uvjetima globalnih poremećaja i rasta kamatnih stopa BiH ispravno postupala
25.09.2024.
u 12:44
Pogledaj originalni članak

Prošloga tjedna sve oči, barem kad su ekonomski stručnjaci u pitanju, bile su uprte u Ameriku. Čekalo se informaciju o kamatnim stopama i onda je stigla vijest da se one smanjuju, i to za velikih 0,50 postotnih bodova. Prvi je to put nakon četiri godine da se smanjuju kamatne stope s obzirom na to da su od pandemije neprestano rasle, a u prilog im nisu išli ni ostali geopolitički događaji. Ni sada svjetska situacija nije blistava, ali očito postoji neko svjetlo na kraju tunela. Pozitivne vijesti prelijevaju se i na ostala tržišta, među kojima je i BiH.

- Ovo "kalibriranje" naše monetarne politike pomoći će u održavanju snage gospodarstva i tržišta rada te će nastaviti omogućavati daljnji napredak u suzbijanju inflacije - rekao je Jerome Powell, predsjednik Vijeća guvernera FED-a.

Kontaktirali smo Agenciju za bankarstvo Federacije BiH, koja je u ove četiri godine pravodobno i kvalitetno izvještavala javnost o događajima, a očito je kvalitetno i djelovala s obzirom na to da nas ovakav splet svjetskih kriza nije dokrajčio, a u prošlosti smo često i zbog manjih stvari teže prolazili. Na pitanje kakva je trenutačna situacija s kamatnim stopama u BiH i kako su općenito zadovoljni stabilnošću bankarskog sustava, iz Agencije su za Večernji list rekli: - Možemo biti zadovoljni očuvanom stabilnošću razine kamatnih stopa. Općenito, uvjeti po kojima su se ugovarali krediti za građane i gospodarstvo nisu se značajno mijenjali u proteklih pet godina. S 30. lipnja 2024. godine zabilježene su ukupne prosječne ponderirane kamatne stope na kredite od 3,72 posto. Na kraju 2019. godine zabilježena je stopa od 3,86 posto. Uz blage oscilacije unutar strukture portfelja, to možemo smatrati uspjehom i dokazom ispravnosti našeg pristupa u uvjetima globalnih poremećaja i rasta kamatnih stopa. Istodobno, pokazatelji stabilnosti bankarskog sustava dodatno se poboljšavaju te se dodatno jačaju kapitaliziranost i likvidnost - ističu iz Agencije, a to budi optimizam kod svih, od običnih građana koji se s ispodprosječnom plaćom bore za bolje sutra u društvu do onih koji odlučuju o nečemu u gospodarskim društvima i od kojih se nadamo da će dati snažan doprinos poboljšanju uvjeta za rad. Naglasili su i što nas konkretno u budućnosti čeka u financijskom sektoru s obzirom na sve geopolitičke zavrzlame kojima svjedočimo posljednjih godina.

- Nadamo se daljnjem stabiliziranju stanja na tržištima izvan BiH. Pozorno pratimo poteze Europske središnje banke imajući u vidu značaj stabilnosti i gospodarskog rasta EU-a za naše prilike. Također, u svakoj prigodi iskazujemo zabrinutost kada su u pitanju slabosti unutar BiH. U dosegnutom stupnju reguliranosti i stabilnosti financijskog sustava smatramo da postoji osnova za održavanje i jačanje povjerenja u sustav u svakoj mogućoj nepovoljnoj situaciji. U skladu s ranijim najavama, normaliziranje ili uspostavljanje ravnoteže na tržištima izvan Bosne i Hercegovine treba očekivati u idućoj godini. Istodobno, moramo nastaviti usklađivanje s EU-om kao preduvjet za očuvanje i jačanje gospodarskog rasta - zaključili su iz Agencije za bankarstvo FBiH za Večernji list. Jasno je, svijet se kreće naprijed unatoč činjenici da na više mjesta trenutačno vrije te da se vode žestoki ratovi u Ukrajini, na Bliskom istoku... Svi se nadamo da će biti postignut mir, nakon čega će fokus svih biti na ekonomiji.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.