dostavljeno "tajno" izvješće predsjedništva BiH

U zatvor će ili “teroristi” Krešić, Bandić i Đaković ili pak Mektić te paraslužba

27.03.2019.
u 11:30
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je jučer Predsjedništvu informaciju o aferi Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske i generalnog konzula Republike Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića koji su navodno vrbovali selefije da podmetnu naoružanje u njihov vjerski objekt u mjestu Stranjanima, a kako bi se potvrdile teze predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović da je u BiH više tisuća radikalnih islamista, piše Večernji list BiH. Tek je kratko jučer iz ovoga Ministarstva poručeno kako se “radi o informaciji koja nosi oznaku tajnosti” pa ne mogu “davati više detalja o sadržaju ovog dokumenta”, unatoč činjenici da je doslovno ranije sam ministar Mektić sve ispričao u javnosti, a od “pouzdanih” izvora sočne detalje doznao novinar Avdo Avdić iz portala Žurnal.

Za koga rade

O tome “tajnom izvješću”, osim u Uredu ministra, nitko nije znao detalje, a u Predsjedništvo BiH stigao je samo jedan dokument. Svi sudionici ove navodne afere, u kojoj su spomenuti i Mektićev zamjenik Mijo Krešić te novinar Mato Đaković, već su dali iskaz Tužiteljstvu BiH, dok se za Ivana Bandića, s obzirom na odredbe Bečke konvencije, čekalo odobrenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. 
Pojednostavljeno, ovaj slučaj teško može završiti tek kao medijska priča koja je trebala napraviti nekoliko učinaka u blaćenju hrvatske politike u BiH i države Hrvatske. Ili će se potvrditi, a što je u medijskim navodima isticao Mektić, da su njegov zamjenik Krešić, konzul Bandić i novinar Đaković te hrvatska SOA “poticatelji terorizma”, a što je jednako optužbama s kaznenim procesima koji se vode protiv selefija koji se vraćaju iz članstva u terorističkoj organizaciji Islamskoj državi ili će se pak s druge strane iza rešetaka naći ministar Mektić koji je dulji niz godina glasnogovornik paraobavještajnog podzemlja, a koji pak funkcionira i u službenim institucijama. Ako je takve informacije dobio od šefa OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, te se potvrdi kako je koristio ovu agenciju da bi vodio specijalni rat protiv Hrvata i Republike Hrvatske, onda bi tek stvari mogle prerasti u najveću poslijeratnu paraobavještajnu aferu.

Znakovito je kako su se kreatori ove afere jako uznemirili, tvrde naši sugovornici, kada je u zgradi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine saslušan ključni svjedok čiji je identitet trenutačno zaštićen. U pitanju je selefija H. Č. iz Zenice koji je, prema medijskome iskazu, portalu Žurnal navodno trebao naoružanje prebaciti po nalogu agenata SOA-e iz Doboja u selefijski vjerski objekt Stranjani. Prethodno su s njim razgovarali i pripadnici OSA-e.

Kupovao vrijeme

Samo inverzijom logike, odnosno vrlo vjerojatnom zloporabom njegova iskaza, jer je krajnje upitno s kim je uopće razgovarao, nije isključeno da je brutalno lagao poput jednoga drugog “zaštićenog svjedoka” iz slučaja “Leutar”, Merima Galijatovića, kojega je također obrađivao AID. Slično izvješće Mektić mora dostaviti i Vijeću ministara na kojemu je raspravu o ovoj točki dnevnoga reda zatražio zamjenik predsjedatelja Vjekoslav Bevanda, a koja prošloga tjedna nije održana jer je Mektić kupovao vrijeme “mazanjem” očiju u Zagrebu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.