Svečanost

Udruge iz Domovinskog rata HVO-a HB na obilježavanju 33. obljetnice osnutka ZNG HV Antunovac

Udruge iz Domovinskog rata HVO-a HB na obilježavanju 33. obljetnice osnutka ZNG HV Antunovac
15.07.2024.
u 15:36
U Antunovcu, nekadašnjoj južnoj liniji obrane Grada Osijeka, obilježena je 33. obljetnica osnutka Antunovačke satnije, prve postrojbe Zbora narodne garde na tom prostoru.
Pogledaj originalni članak

Tim povodom, ispred župne crkve sv. Antuna u Antunovcu održana je svečanost spomena na sve poginule i nestale suborce, njih 68 čija su imena uklesana na spomen-ploči. Svečanost je obilježena polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom.

Uz obitelj poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, svečanosti su nazočili i dužnosnici Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, kao i načelnik Općine Antunovac te predstavnici i izaslanici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, MUP-a i HV-a, suborci i građani. Na poziv organizatora svečanost su uveličali i predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR HB Mostar i Udruge veterana Vojne policije HVO HB Mostar.

Ratnih dana u Antunovcu prisjetio se i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Antunovac-Ivanovac Stjepan Šerić koji je naglasio kako se žrtva hrabrih branitelja ne smije nikada zaboraviti. Uz zahvalu nazočnima, naglasio je kako je smisao ovakvih okupljanja da se žrtva Domovinskog rata i doprinos hrvatskih branitelja, ali i civila u stvaranju neovisne domovine, nikada ne zaboravi.

"Mi ćemo se i dalje truditi da generacije koje dolaze ne zaborave ono što je krvlju naših branitelja utkano u ovu zemlju i da se s ponosom sjećamo svih dana Domovinskoga rata", kazao je Šerić.

Na poseban način je pozdravio i zahvalio za nazočnost predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Bosne i Hercegovine koji su se ovom prilikom poklonili žrtvi Grada heroja – Vukovara, kao i Osijeka i Antunovca.

"Spomenici u Vukovaru nisu samo tihi svjedoci povijesti. Oni prepričavaju junačke, tragične, ali i nadahnjujuće priče Grada heroja. Kroz njih se čuje odjek prošlosti koji nas podsjeća na žrtvu, ali i na neizmjernu snagu koju Vukovar kao Grad heroj predstavlja. Paleći svijeće i tiho moleći, stojeći pred vukovarskim spomenicima, simbolima kolektivne žrtve i nacionalnog ponosa, odajući počast hrvatskim braniteljima i civilima, čujemo priče o junaštvu, povijesti i kulturi koje se prepliću na svakom koraku u posjetu Gradu heroju", napisali su u priopćenju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.