Bezbroj je načina kako i zašto koristiti ukiseljeni luk. Primjerice, fantastičan je u sendvičima, pogotovo u onim mesnima; zatim u salatama, jelima s grahom i slično...
Pripremiti luk za kiseljenje možete na različite načine; možete ga rezati na kolute ili trakice, kako više volite, a možete koristiti i žuti te ljubičasti luk, a ne samo crveni.
Kod kiseljenja luka svakako se poigrajte svojim omiljenim začinima i dodajte one koji vam najviše odgovaraju.
Kako pripremiti ukiseljeni luk?
Sastojci:
- 1 srednji crveni luk
- 1/2 žličice šećera
- 1/2 žličice soli
- 3/4 šalice rižinog, bijelog ili jabučnog octa
Arome po izboru:
- 1 mali češnja češnjaka
- 5 zrna papra
- 3 male grnčice timijana
- 1 mali sušeni čili
Priprema:
Luk narežite na ploške. Zakuhajte do tri šalice vode. Ogulite i prepolovite češnjak.
Otopite šećer i sol na način da u staklenku u kojoj ćete čuvati luk dodate šećer, sol, ocat i začine. Pomiješajte da se otopi.
Luk stavite u cjedilo i prelijte kipućom vodom te pustite da se ocijedi.
Luk stavitee u staklenku i nježno promiješajte. Ostavite nekoliko sati da odstoji i spreman je za korištenje. Najbolje potrošiti u prvom tjednu iako može trajati i nekoliko tjedana.