Republika Hrvatska

Umirovljenici bi uskoro trebali dobiti najavljeni dodatak: Evo što mogu očekivati

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Umirovljenici bi uskoro trebali dobiti najavljeni dodatak: Evo što mogu očekivati
25.08.2024.
u 13:11
O aktualnim promjenama u sustavu mirovina i životnim uvjetima umirovljenika u Hrvatskoj govorila je predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna koja je gostovala na N1 televiziji.
Pogledaj originalni članak

Podsjetimo, hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je najavio usklađivanje mirovina iznad sedam posto od 1. srpnja, uz zakonske izmjene koje će promijeniti formulu izračuna mirovina i uvesti godišnji dodatak. Ovo obećano povećanje mirovina komentirala je Fortuna te je ustvrdila da je to drugo značajno usklađivanje ove godine.

“Ovo je veći iskorak jer su dosadašnja usklađivanja bila mala”, navodi Fortuna te dodaje da očekuje kako će se u rujnu pokrenuti izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju. Te bi izmjene omogućile novo usklađivanje i uvođenje dodatka do kraja godine.

Očekivano povećanje

Nadalje, Fortuna je objasnila kako se radi o dodatku koji bi trebao povećati mirovine u skladu s godinama staža.

“Mi ga zovemo dodatak, ali to je zapravo dio mirovine koji će se povećati u odnosu na godine staža. Vlada će odlučiti s kojim indeksom će se taj dodatak obračunavati, a očekujemo da će povećanje biti oko pet posto, što bi za prosječnu mirovinu značilo povećanje od 70 eura pa nadalje”, objašnjava Fortuna.

Također, na pitanje o kritikama na račun Vlade zbog povećanja plaća državnim dužnosnicima, Fortuna je poručila da umirovljenici nisu najbolje prihvatili tu odluku.

“Plaća dužnosnika bila je na razini nekih službenika i trebalo ju je povećati, ali bih bila sretnija da se to dogodilo postupno”, navela je i naglasila kako dužnosnici ipak trebaju imati veće plaće.

Zaključno, istaknula je da su izmjene zakona i usklađivanje mirovina koraci u pravom smjeru za poboljšanje životnog standarda umirovljenika u Hrvatskoj. Ipak, poručila je da postoji još uvijek puno prostora za promjene kako bi se život umirovljenika poboljšao.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.