Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u suradnji s Fondacijom Mozaik, pripremila je i objavila smjernice za sigurnost hrane u odnosu na rokove trajanja. Ovaj dokument namijenjen je svim potrošačima, ali i onima koji žele donirati hranu, kako bi se osigurala sigurnost hrane te smanjio njezin otpad. Smjernice pružaju praktične savjete o pravilnom postupanju s hranom – od zaprimanja, skladištenja pa do njezina prosljeđivanja. Jedan od ključnih dijelova smjernica odnosi se na pravilno razumijevanje označavanja rokova trajanja hrane. Raspodjela roka trajanja na oznake “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do” potrošačima omogućuje jasno razlikovanje hrane koja je sigurna za konzumaciju i hrane koja je izgubila svoja karakteristična svojstva.
“Upotrijebiti do” označava krajnji rok do kojeg se hrana može sigurno konzumirati. Ovo se odnosi na lako kvarljive namirnice, poput mliječnih proizvoda, svježeg mesa i ribe. Nakon isteka ovog datuma hrana postaje potencijalno opasna za zdravlje te se ne smije konzumirati ni stavljati na tržište. “Najbolje upotrijebiti do” označava datum do kojeg hrana zadržava svoja najbolja svojstva, uključujući boju, okus, teksturu i miris. Nakon isteka ovog datuma hrana je često još sigurna za konzumaciju, ali gubi dio kvalitete. U ovom slučaju subjekt u poslovanju s hranom odgovoran je za osiguranje sigurnosti takvih proizvoda. Izrada smjernica dio je šireg projekta podrške inicijativi “Nitko gladan. Nitko sam”, koja je dio programa USAID-a pod nazivom “Pravni okvir za filantropiju”, a koji Fondacija Mozaik provodi s partnerskim organizacijama. Ovaj projekt ima za cilj smanjenje otpada hrane i povećanje sigurnosti doniranja hrane onima kojima je najpotrebnija.
Agencija za sigurnost hrane BiH naglašava kako je pravilno označavanje i razumijevanje rokova trajanja ključan korak u osiguravanju zdravstvene sigurnosti hrane i smanjenju bacanja jestivih namirnica. Inicijativa teži podizanju svijesti o odgovornom postupanju s hranom.