Članovi Udruge „Bijeli put“ kod Pape Franje

Uz darove iz Hrvatske i BiH, papi su prenijeli i pozdrave Hrvata središnje Bosne

26.09.2024.
u 10:36
Papa je uz knjigu o „Bijelom putu“  na dar dobio i sliku sa zahvalnicom iz crkve Svetog Duha iz Nove Bile. Uručeno je i pismo župnika iz Nove Bile fra Mogomira Kikića na hrvatskom i engleskom jeziku.
Pogledaj originalni članak

Na Općoj audijenciji u Vatikanu Papa Franjo  primio je i  izaslanstvo Udruge“ Bijeli put“ iz Zagreba na čelu s potpredsjednikom Brankom Čulom. Papi su članovi Udruge ovom prilikom uručili prigodne darove iz Hrvatske i BiH ali i pozdrave Hrvata središnje Bosne. Među darovima koje je Sveti Otac primio je i knjiga dr. Davora Kolende "Bijeli put - Put čovjekoljublja 1994.", koja će nakon Zagreba, Mostara i Tomislavgrada  uskoro biti predstavljena i autorovu rodnom Travniku.

U pitanju je knjiga s pričama o Bijelom putu, u kojima posebno mjesta zauzima pokojni dr. Slobodan Lang, jedan od glavnih inicijatora i pokretača Konvoja koji je ujedinio hrvatskih narod, a Hrvatima središnje Bosne vratiio nadu i vjeru da će preživjeti ratne strahote.  Kao blizak suradnik dr. Slobodana Langa, Čulo je i koautor knjige"Bijeli put - Put čovjekoljublja 1994." „Bilo je veličanstveno. Dirljiv susret za Svetim Ocem kojemu smo uz darove prenijeli i pozdrave Hrvata središnje Bosne“, kazao nam je potpredsjednik Udruge Bijeli put Branko Čulo, također  jedan od organizatora humanitarnog konvoja kojim je Hrvatima središnje Bosne u prosincu ratne 1993. godine dopremljena humanitarna pomoć, lijekovi i hrana.

Konvoj u kojemu su pored humanitarnih djelatnika, liječnika, vozača bili i novinari probio je medijsku blokadu nakon koje je svijet saznao za patnje i bol oko 70 tisuća Hrvata u Lašvanskoj dolini koji su bili u potpunom okruženju te im u najteže vrijeme vratio vjeru i nadu uz poruku da nisu sami ni zaboravljeni. Godinu dana poslije nedaleko od crkve u Novoj Biloj u ratu pretvore u bolnicu,  položen je kamen temeljac za Hrvatsku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić“, dar Republike Hrvatske  Hrvatima središnje Bosne koja je izrasla u modernu bolnicu, i jedan od stupova ostanka Hrvata u središnjoj Bosni.

Papa je uz knjigu o „Bijelom putu“  na dar dobio i sliku sa zahvalnicom iz crkve Svetog Duha iz Nove Bile. Uručeno je i pismo župnika iz Nove Bile fra Mogomira Kikića na hrvatskom i engleskom jeziku.

„U pismu mu se zahvaljujem  za "Apostolski blagoslov" kojeg je Sveti Otac uputio povodom 50 godina postojanja župe.  Izvjestio sam ga i o stanju u župi koji ima preko tri tisuće vjernika i jedna je od najvitalnijih u Vrhbosanskog nadbiskupiji. Pisao sam mu o našim molitvama, osobiti Majci Božjoj za čiji zagovor posebno  molimo“, otkrio nam je glavne detalje iz pisama fra Mogomir Kikić, novobiljanski župnik.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.