Ako je vaša navika jaje samo okrenuti na drugu stranu, vrijeme je da naučite novi trik.
Jaja su savršena namirnica, a svi već znamo da su dobar izvor proteina, a sadrže i vitamine te minerale. Dobro ih je pojesti za doručak jer ćete ostati duže siti i puni energije. Odlično ih je jesti za doručak jer će vam ponuditi energiju za cijeli dan ali nećete pogriješiti ako ih jedete za ručak ili večeru.
Jaja su odličan izvor različitih minerala, prije svega kalcija, fosfora, selena i joda, a obiluju i vitaminima B skupine (među njima je biotin koji je važan za zdravlje kože, kose i noktiju). U jajima se nalaze i vitamini A, D, E i K te antioksidansi koji su važni za dobar vid - lutein i zeaksantin.
Alissa Fitzgerald je već 15 godina šefica kuhinje u jednom poznatom restoranu u New Yorku i otkriva kako to ona voli pripremati jaja. Prije svega, uvijek ih peče na maslinovu ulju i napominje da će jaja biti puno ukusnija ako su svježa.
Maslinovo ulje bi isto trebalo biti kvalitetno za savršen rezultat. Ako volite hrskava jaja ali volite kruh umakati u tekući žumanjak, postoje neka pravila koja morate slijediti.
Za ovaj recept ona savjetuje da prvo zagrijete tavu na srednje jakoj vatri te dodate žlicu ulja. Ulje se mora dobro zagrijati. Ulje začinite s malo soli i dodajte razbijeno jaje i malo smanjite vatru.
A sad je vrijeme za trik; uzmite veliku žlicu.
Jaje ne okrečite nego žlicom prelijevajte preko njega vruće ulje kako biste dobili žumanjak kakav volite jesti. Bjelanjak će biti hrskav, baš kako treba biti.
Ako na ovaj način prelijevate ulje preko jaja, rezultat je sličan poširanju.
Možete tako pečeno jaje poslužiti uz kruh, pomfrit, avokado, dodati ga salatama...