Važan projekt

Uz potporu EU, BiH podignula razinu zaštite autorskog prava, patenata, industrijskog dizajna...

24.10.2024.
u 14:54
Danas su se predstavnici Instituta za Intelektualno vlasništvo BiH, projektni tim, kao i ključni partneri, okupili kako bi obilježili uspjehe ovog projekta
Pogledaj originalni članak

 Projekt „EU podrška  pravima intelektualnog vlasništva u BiH“, koji je financirala Europska unija s 1.8 milijuna eura, uspješno je završen nakon tri godine posvećenog rada na jačanju svih aspekata intelektualnog vlasništva u našoj zemlji. Danas su se predstavnici Instituta za Intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, projektni tim, kao i ključni partneri, okupili kako bi obilježili uspjehe ovog projekta.
Od svog početka u listopadu 2021. godine, projekta „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH“ radio je zajedno sa Institutom za Intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine u cilju unaprjeđenja pravnog okvira za zaštitu intelektualnog vlasništva u skladu s europskim standardima sa posebnim fokusom na poboljšanje zakonske regulative u BiH, uključujući zaštitu autorskog i srodnih prava, patenata, žigova, industrijskog dizajna, oznaka geografskog porijekla i poslovnih tajni kao prava intelektualnog vlasništva. Projekt, čiji završetak označava značajan napredak u jačanju kapaciteta BiH za zaštitu domaćih inovacija i intelektualne svojine na međunarodnoj razini, postigao je značajne rezultate tijekom svog trogodišnjeg trajanja.

U cilju usklađivanje s EU Acquis pripremljeno je devet zakona i 11 pripadajućih podzakonskih akata, koji će, nakon usvajanja, harmonizirati zakonodavstvo Bosne i Hercegovine s EU standardima.
U okviru izgradnje kapaciteta obučeno je preko 150 službenika zaduženih za provedbu zakona, uključujući policijske službenike, carinike i tržišne inspektore, a više od 40 zaposlenika Instituta za intelektualno vlasništvo završilo je različite obuke, od kojih je njih 5 osposobljeno da pruža usluge IP pred-dijagnostike.
 

Josip Merdžo, ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, ovom prilikom je rekao da je podrška EU projekta bila izuzetno značajna.  „Realizacija ovog projekta je došla kao posljedica činjenice da je oblast intelektualnog vlasništva bila dosta dobro uređena i do sada, pa je i Izaslanstvo EU prepoznalo da bi bilo dobro ovu dinamičnu oblast dodatno unaprijediti, kazao je on. Potvrdio je kako je dio projekta bio i rad na devet zakona i svim podzakonskim aktima koji proizlaze iz njih. 
-Kada se zakoni usvoje, Bosna i Hercegovina će dobiti možda najusuglašeniji segment legislative u oblasti intelektualnog vlasništva.“,  zaključio je i dodao da je glavni cilj bio zaštita interesa Bosne i Hercegovine i zaštita prava svih nositelja intelektualnog vlasništva u našoj zemlji. 

"Ponosni smo na rezultate postignute kroz ovu suradnju. Tijekom protekle tri godine, neumorno smo radili na uspostavljanju sveobuhvatnog okvira koji ne samo da usklađuje zakone Bosne i Hercegovine sa EU, već i jača institucionalne kapacitete i razumijevanje javnosti o pravima intelektualne svojine.“, kazao je Miodrag Marković, voditelj projektnog tima i dodao da je ovaj projekt pokazatelj kako ciljane aktivnosti i suradnja mogu dovesti do značajnih napredaka u zaštiti intelektualnog vlasništva.

Tijekom projekta "EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH", pripremljeno je devet  zakona koji obuhvaćaju patente, žigove, autorska prava i industrijski dizajn, kao i 11 podzakonskih akata potrebnih za njihovu implementaciju. Održano je devet prilagođenih obuka za ključne institucije s 155 sudionika, među kojima su bili policajci, inspektori i carinici, te specijalizirane obuke i studijske posjete za osoblje Instituta za intelektualno vlasništvo.  Javni domet projekta obuhvatio je kampanje podizanja svijesti, medijske intervjue i sajamske nastupe, s ukupno 678 sudionika u seminarima i događajima. Također, angažirano je preko 130 malih i srednjih poduzeća, dok je za njih 14 provedena pred-dijagnostika određenih oblasti iz zaštite prava intelektualnog vlasništva. Projekt je obuhvatio i distribuciju edukativnih materijala, uključujući vodiče i promotivne letke u ukupnom tiražu od 1.200 primjeraka​. 
 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.