Azuki grah možete ga kombinirati s rižom ili s drugim žitaricama, u slanoj i slatkoj varijanti.
Prije kuhanja ga možete namakati (6-8 sati), kako biste poboljšali njegovu probavljivost. Kuhajte ga oko 45 min do 1 sat, šok-metodom (tijekom kuhanja se dodaje manja količina hladne vode). Azuki grah idealna je zimska mahunarka od koje možete raditi variva, kreme ili napitke. Recept za azuki grah donosi bio&bio.
Varivo s azuki grahom
VRIJEME PRIPREME:
45 minuta
SASTOJCI:
1 jušna žlica narezanog poriluka
1 jušna žlica tamnog sezamovog ulja
1 veći ili 2 srednja batata
1 šalica azuki graha
1 šalica kukuruza iz staklenke, procijeđenog
1 komad kombu alge (5-6 cm)
1 čajna žlica soli
6 šalica vode ili temeljca od povrća
4 jušne žlice sitno sjeckanog mladog luka ili zelenih dijelova poriluka
PRIPREMA:
Na zagrijanom sezamovom ulju pirjajte poriluk s 1/2 čajne žlice soli 3-4 minute. Dodajte na kocke narezani batat, azuki, kukuruz, kombu algu i temeljac od povrća ili vodu.
Kada zakuha, smanjite vatru i kuhajte 30 minuta na laganoj vatri. Dodajte preostalu sol i kuhajte još 5 minuta. Dodajte mladi luk ili lišće poriluka i ostavite da poklopljeno odstoji još 5 minuta, prenosi Ordinacija.hr.