Kako bi naše tijelo pravilno funkcioniralo, potrebne su mu i dovoljne količine minerala cinka. Doznajte u kojoj ga hrani ima najviše i koji su znakovi da ga u organizmu nedostaje.
Mineral cink jedan je od pet najvažnijih minerala za ljudsko tijelo, uz željezo, kalcij, magnezij i kalij. Cink ima nekoliko važnih ulogu u organizmu, između ostalog dopronosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju te pomaže tijelu u proizvodnji važnog hormona štitnjače T3.
Nadalje, cink pridonosi boljem radu imunološkog sustava, diobi stanica, bržem zarastanju rana i obnavljanju tkiva te općenito rastu i razvoju čovjeka, zbog čega je važno da trudnice uzimaju dovoljne količine ovog vrijednog minerala.
Kamenice su jedan od najboljih izvora cinka, a sadrže i obilje selena koji doprinosi sintezi hormona štitnjače. Da biste u organizam unosili dovoljno svih hranjivih tvari, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamnozelenog lisnatog povrća. Različite vrste žitarica također su bogate mineralima, a odličan su izvor i jaja i alge. Dodatne količine cinka mogu se unositi i pomoću dodataka prehrani.
Iako tijelo ne zahtijeva velike količine cinka, može se dogoditi da ga u organizmu nedostaje. Ljudsko tijelo nema sposobnost pohranjivanja rezervnih količina cinka što znači da je važno redovito dobivati dovoljne količine kroz hranu.
Nedostatak cinka može se manifestirati u obliku:
1. akni, ekcema, suhe kože koja se peruta, seboreičnog dermatitisa ili alopecije
2. nespecifične oralne ulceracije ili bijelog sloja na površini jezika
3. respiratornih i gastrointestinalnih problema
4. gubitka apetita
5. letargičnosti
6. gubitka kose
7. sporog zarastanja rana
8. opadanja kose
S obzirom na to da se cink dobiven iz mesa u tijelu apsorbira puno učinkovitije, vegetarijancima se preporučuje konzumacija većih količina mahunarki, soje, graha, orašastog voća i prehrambenih proizvoda od cjelovitih žitarica, piše zadovoljna.hr.
10 namirnica koje sadrže najveće količine cinka:
1. Meso (naročito crveno, ali i dalje ga treba jesti u umjerenim količinama)
2. Školjke (kamenice, rakovi, škampi)
3. Mahunarke (slanutak, leća, grah)
4. Sjemenke (konoplje, lana, bundeve ili tikvice)
5. Orašasto voće (pinjola, kikiriki, indijski oraščićI i bademi)
6. Mliječni proizvodi (sir, mlijeko)
7. Jaja
8. Cjelovite žitarice
9. Neke vrste povrća (krumpir, grašak, kelj)
10. Tamna čokolada