Centralna banka BiH

Važna promjena za klijente banaka: Evo što znači jedinstvena naknada za obavljanje platnih transakcija

Važna promjena za klijente banaka: Evo što znači jedinstvena naknada za obavljanje platnih transakcija
08.10.2024.
u 16:18
Centralna Banka BiH donijela je Odluku o izmjenama Odluke o utvrđivanju tarife naknada za usluge koje vrši CB Bosne i Hercegovine
Pogledaj originalni članak

Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine donijelo je, na posljednjoj sjednici, Odluku o izmjenama Odluke o utvrđivanju tarife naknada za usluge koje vrši Centralna banka Bosne i Hercegovine. Ovom odlukom se uvodi jedinstvena naknada za obavljanje platnih transakcija u žirokliring sustavu i bruto poravnanju u realnom vremenu (BPRV). Novim izmjenama visina naknade za obavljanje platnih transakcija za učesnike u žirokliring sustavu iznosi 0,26 KM po transakciji (bez obzira na poravnanje u toku dana), a za obavljanje platnih transakcija za sudionike u BPRV iznosi 2,05 KM po transakciji. 

„Ova odluka ima za cilj ubrzati transakcije platnog prometa, standardizirati troškove platnih transakcija, omogućiti lakše upravljanje troškovima i pojednostavljen obračun naknada za platne transakcije“, izjavila je guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine, dr. Jasmina Selimović. Iznos jedinstvene naknade koji je utvrđen manji je od sadašnje prosječne vrijednosti iznosa naknada, a njenim uvođenjem, komercijalnim bankama u Bosni i Hercegovine omogućava se jednoobrazno postupanje bez obzira na vremenski interval poravnanja međubankarskih transakcija. Ovu odluku Centralne banke Bosne i Hercegovine pozdravilo je Udruženje banaka Bosne i Hercegovine koje je zahvalilo Centralnoj banci Bosne i Hercegovine i guvernerki Selimović na razumijevanju tržišnih prilika i spremnosti da zajedno poboljšaju poslovni ambijent u interesu svih građana i gospodarstvenika.

“Vjerujemo da će ova mjera doprinijeti većoj transparentnosti i učinkovitosti u platnom prometu, te omogućiti bankama lakše upravljanje troškovima i, istovremeno, unapređenje učinkovitosti i kvalitete usluga koje nude svojim klijentima,“ istakao je Edis Ražanica, direktor Udruženja banaka Bosne i Hercegovine. S ciljem stimuliranja deponenata Centralne banke Bosne i Hercegovine na korištenje elektronskog bankarstva, Odlukom o izmjenama Odluke o utvrđivanju tarife naknada za usluge koje vrši Centralna banka Bosne i Hercegovine, mijenja se i tarifa naknada za poslove s deponentima u dijelu koji se odnosi na korištenje elektronskog bankarstva. Odluka stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u „Službenom glasniku BiH“, a primjenjivat će se od 1. studenog 2024. godine.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.