Proizvodnja i uzgoj kupina na našem području nije česta pojava, no ne znači da tako neće biti ubuduće.
Kao prednost uzgoja kupine ističu se njezin rani ulazak u rod, visoki i stabilni prinosi, dugi životni vijek, bogat sadržaj ploda, a cvijet kupine je izvrsna pčelinja paša. Ima i lošija strana, a to je, prije svega, naporna berba jer plodovi kupine ne sazrijevaju istodobno, pa tako berba traje i do 45 dana, a u najvećem broju slučajeva kupine se beru ručno, piše Večernji list BiH.
Pero Perić, dragovoljac Domovinskog rata i umirovljeni časnik, prije nekoliko godina pokrenuo je taj biznis.
Kaže kako je glavni razlog pokretanja tog posla to što voli raditi i što je od malih nogu upoznat s poljoprivredom. - Prije rata, dok smo živjeli na Buni, točnije u Malom Polju, bavili smo se poljoprivredom. Otac je radio u tvrtki SOKO, nakon posla radio je na zemlji, a i mi zajedno s njim. Sadili smo različite kulture, voće, povrće..., svega je bilo što je moglo stati na naših 13 duluma zemlje. U ratu sam morao otići, 1993. godine kuća je spaljena, a ja sam tek 1998. godine prvi put došao da vidim u kakvom je sve stanju - priča nam Pero.
Organska proizvodnja
Upitali smo ga zašto se odlučio baš za uzgoj kupine. - Ovo što ja radim je organska proizvodnja. Za kupinu sam se odlučio jer sam s njezinim uzgojem upoznat od ranije i znam što se sve s njom može napraviti.
Za početak sam zasadio plantažu s 300 sadnica, a sada je planiram proširiti za novih 100, s tim da to neće biti kupina, nego američka borovnica.
Pero je s ovim poslom krenuo prije tri godine, pomoć ili poticaj od državnih institucija nije dobio, dobio je jedino sadnice kupine koje će svakako morati otplatiti.
- Što je ustvari tu pomoć. Nije to nikakva pomoć, 2015. godine dobio sam te sadnice i te godine nisam morao ništa vraćati. Međutim, sljedeće godine morao sam tvrtki koja mi je to dala platiti 30 posto vrijednosti sadnica ili im dati u plodu.
A otkupna cijena je bila preniska, tako da sve što sam radio morao bih dati njima i tako tri godine. Tek nakon 3 godine kupine ostaju u trajnom vlasništvu. Dakle, to ne bih nazvao pomoći, prije pozajmicom - kaže Pero.
Naporno, ali isplati se
Osim prodaje kupina, Pero pravi i sok, kompot, slatko, džem, vino, liker. Od ovog posla, kaže, može se živjeti. - Posla ima i naporno je, zahtjeva dosta vremena, ali, kad sve zbrojiš i oduzmeš, može se živjeti. Bitno je to da ovaj posao ima budućnost. Ljude ne smiješ varati, ustvari, možeš, ali ćeš brzo izgubiti kupce. Ja već imam narudžbe za sljedeću godinu, ljudi su prepoznali da je ovo što radim kvalitetno, vjeruju mi. Prirodnog soka sam napravio oko 130 litara, sve je otišlo. Ponavljam, naporno jest, ali, ako se želi, nađe se vremena. Uz taj posao ostane vremena i za otići u ribu, a naravno, i s prijateljima se raspali i roštilj kad se pruži prilika - s ponosom nam kaže Pero.