Agresija na hrvatska područja

VIDEO Godišnjica pada Ravnog i početka rata u BiH, ratno vodstvo u Sarajevu okretalo je glavu

VIDEO Godišnjica pada Ravnog i početka rata u BiH, ratno vodstvo u Sarajevu okretalo je glavu
02.10.2024.
u 14:15
U pokolju u mjestu Kijev Do mučki je ubijeno osam starijih osoba u dobi od 60 do 85 godina. Od njih osam, sedam su bile žene
Pogledaj originalni članak

Dana 1. listopada 1991. napadom JNA na hrvatsko selo Ravno (istočna Hercegovina) započeo je rat u BiH. Selo je totalno uništeno, a Hrvati ubijeni. Tom prilikom tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović izjavio je: "Zapamtite, ovo nije naš rat", objavljeno je na podsjetniku X profila. 

Već u noći između 18. i 19. rujna 1991. godine srpsko-crnogorski rezervisti otpočeli su s opkoljavanjem Ravnog, u cilju stvaranja povoljnih preduvjeta za granatiranje hrvatskih prostora u istočnoj Hercegovini, uključujući i Ravno. 
Ravno je u potpunosti uništeno od Titogradskog korpusa JNA radi osvajanja prostora za napad na Dubrovnik

Osim potpuno uništenih sela, ubijene su 24 osobe, a 34 su "umrle prirodnom smrću". Ranjeno je 11 osoba, a 18 zatvoreno u logor. U pokolju u mjestu Kijev Do mučki je ubijeno osam starijih osoba u dobi od 60 do 85 godina. Od njih osam, sedam su bile žene. Ravno je oslobodio HVO osam mjeseci poslije.  Na primjeru Ravnog pokazala se nemogućnost političkog vodstva BiH da spriječi agresiju, da spriječi korištenje prostora BiH od JNA kao poligona za napad na Republiku Hrvatsku te je postalo jasno da se hrvatski narod u BiH mora samoorganizirati kako bi se obranio, što jue i učinio osnivanjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne 18. studenog 1991. godine, istoga dana kada je pao Grad Heroj - Vukovar. 
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.