Istraživanje Zavoda za statistiku RS-a

Više od 60% umirovljenika koristi internet, a 19% ih kupuje online

Više od 60% umirovljenika koristi internet, a 19% ih kupuje online
07.10.2022.
u 15:20
Pogledaj originalni članak

Kupnja bez redova i gužvi, ušteda vremena, ali i novca samo su neke od prednosti online shoppinga koje prepoznaje sve više stanovnika RS-a, a prema najnovijim statističkim podacima, gotovo je 40% kupaca robu ili uslugu naručilo preko interneta, piše Glas Srpske. Istraživanja Zavoda za statistiku RS-a pokazuju da 78% kućanstava u RS-u ima pristup internetu te da kupnja, odnosno naručivanje robe ili usluga preko interneta u ovoj godini bilježi rast od 10,2%. Zanimljiv je i podatak da više od 60% umirovljenika u RS-u koristi internet, od kojih čak gotovo 19% spada među kupce robe i usluga preko interneta.

- Kupci u okviru e-trgovine najčešće su članovi kućanstava s prihodom od 901 do 1500 KM (45,2%) te oni koji pripadaju starosnoj grupi od 16 do 24 godine (55,3%) kao i studentska populacija (64,6%) - podaci su Zavoda za statistiku RS-a. Da sve više građana treće dobi nabavu obavlja iz udobnosti svog doma, svjedoči i umirovljenica Danica Babić iz Kozarske Dubice. - Za kupnju preko interneta odlučujem se zbog toga što mogu pronaći mnoge stvari koje ne mogu naći u svom mjestu, a uz to su i jeftinije. Zadovoljna sam svime što sam do sada kupila, ali poštarina bi mogla biti jeftinija. Ponekad se mogu pronaći artikli koji su predivni, a jeftiniji od same poštarine - kazala je Babić.

Ekonomist Zoran Pavlović kaže da to što sve više građana kod nas, ali i u svijetu kupuje preko interneta neće utjecati na zatvaranje klasičnih trgovina. Ljudi, kako objašnjava, još imaju potrebu da određene proizvode probaju ili vide prije same kupnje. - Kupnja trajnih potrošnih dobara obično se ne vrši preko interneta. Ali elektronička kupnja zajedno s brzim isporukama robe postala je vrlo zgodno rješenje te učinila da se ljudi manje kreću u smislu utroška goriva i vremena, a da mnogo lakše dolaze do proizvoda koji su im potrebni - rekao je Pavlović. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.