pozvali na postizanje dogovora

Vlada ŽZH o pregovorima sa sindikatom uposlenih u srednjim školama

Vlada ŽZH o pregovorima sa sindikatom uposlenih u srednjim školama
25.09.2024.
u 16:33
Vlada Županije Zapadnohercegovačke održala je sastanak s predstavnicima Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama te županije
Pogledaj originalni članak

Unatoč dogovoru sa sindikatima da se sadržaj pregovora neće objavljivati do njihovog završetka, županijska vlada je, nakon drugog priopćenja sindikata, odlučila informirati javnost.

Kako su podsjetili, pregovori su počeli početkom ožujka ove godine kada je Vlade Županije Zapadnohercegovačke, temeljem financijskih projekcija, predložila povećanje plaće svim korisnicima proračuna u iznosu od 4 posto.

''Svjesni činjenice da su primanja korisnika proračuna niska, Vlada je naknadnim preraspodjelama u proračunu napravila uštede koje bi omogućile povećanje plaće svim korisnicima u iznosu od 7 posto, a isto bi povećanje napravili i tijekom 2025. godine, ukoliko se potpiše Kolektivni ugovor na dvije godine'', naveli su u priopćenju.

Povećanje plaće od 7 posto trenutno predstavlja realne mogućnosti proračuna, a da se ne dovede u pitanje stabilnost proračuna i funkcioniranje svih segmenata društva, naglašavaju iz Vlade.

''Nezavisni sindikat uposlenih u osnovnim školama i Sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke su uvažili obrazloženje Vlade o maksimalnim mogućnostima Proračuna za povećanje plaća i prihvatili navedenu ponudu, nakon čega je s predstavnicima oba sindikata potpisan Kolektivni ugovor na dvije godine'', pojašnjavaju.

Također navode da Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke ni tijekom jučerašnjih pregovora nije prihvatio ponudu Vlade o povećanju plaće od 7 posto u ovoj godini, te dodatnih 7 posto u 2025. godini.

Dodaju da je traženo povećanje od strane Sindikata značajno veće od ponuđenog iznosa, što Vlada, s obzirom na projekcije prihoda proračuna u trogodišnjem razdoblju, u ovom trenutku ne može prihvatiti.

''Važno je naglasiti da ponuda Vlade, vezano za novi Kolektivni ugovor, zadržava sva prava uposlenika u srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke koja su imali sukladno dosadašnjem Kolektivnom ugovoru, uz povećanje plaće od 7 posto u ovoj godini i 7 posto u 2025. godini'', naglasili su.

Vlada priznaje da je legitimno da se Sindikat brine za svoje članove, ali ističe kako ima obvezu prema svim uposlenicima koji su korisnici proračuna. Naglašavaju da su već poduzeli korake te da će nastaviti raditi na poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih i kvalitete obrazovnog sustava, što zahtijeva više vremena.

''Izražavamo spremnost na daljnje razgovore i pozivamo sindikat na postizanje dogovora i potpisivanje novog Kolektivnog ugovora na dobrobit svih uključenih u obrazovni proces, osobito naše djece učenika srednjih škola'', zaključeno je u priopćenju Vlade ŽZH.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.