Rijetki znaju kako u Bosni i Hercegovini postoji Festival palačinki, a još ih manje zna zašto se taj festival održava baš u Gradačcu, piše Večernji list BiH. O Festivalu i Klubu ljubitelja palačinki u BiH razgovarali smo s poznatim kuharom, stručnim savjetnikom za kvalitetu i sigurnost hrane te urednikom portala “Klub ljubitelja palačinaka” Hamidom Kujrakovićem.
Prepoznatljiv po festivalu
Veliki broj putovanja na natjecanja u atletici i upoznavanje različitih kultura prehrane još u srednjoj školi odredili su da je kulinarstvo njegova ljubav i poziv kojim se želi baviti. Sve je počelo prije četiri godine kada su u pripremi jednog ugostiteljskog sadržaja u Gračanici za desert kupili suhe šljive proizvedene u Čileu. S obzirom na to da je Gračanica prije 100 i više godina izvozila u Europu oko 1000 vagona suhe šljive, odlučili su pokrenuti Festival palačinki koji će promovirati domaće proizvođače hrane i pića. - Klub ljubitelja palačinaka samo je nastavak uspješne priče u promociji gastronomskih vrijednosti BiH koje smo pokrenuli kroz Festival palačinki koji se već tradicionalno održava u Gradačcu - kazao je Kurjaković. Festival iz godine u godinu privlači sve više sudionika i posjetitelja, a poprima i međunarodni karakter. - Prije nekoliko godina prvi Festival palačinki u Gradačcu privukao je veliki broj ljubitelja palačinki, kao i veliki broj proizvođača hrane i pića kako bi se predstavili. Svake godine taj broj je sve veći, Festival je kvalitetniji i sadržajniji te je Gradačac već postao prepoznatljiv i po palačinkama uz Sajam šljive, kule i druge vrednote.
Ove godine revijalno su pripremali palačinke sudionici iz Orahovice, Republike Hrvatske, a također su dobrodošli i ljubitelji palačinki iz regije. Dan palačinki privukao je i pozornost medija u regiji te vjerujemo kako će i dalje biti promotor domaćih proizvođača hrane i pića te turističkih vrijednosti BiH - naglasio je Kurjaković. Na stranici na Facebooku kluba nalazi se impozantan broj fotografija palačinki koje su prava mala umjetnička djela s receptima za pripremu kako bi se svi koji to žele mogli okušati u njihovu spremanju. - Do sada samo pripremili više od stotinu slanih i slatkih palačinki sa zanimljivim recepturama, s prijedlogom načina serviranja, zanimljivim nazivima. Recepti nisu prepisivani pa im dajemo zanimljiva imena koja mogu privući ljubitelje palačinki da ih probaju pripremiti u svom domu - istaknuo je Kurjaković.
Zdrave poslastice
Od tradicionalnih palačinki uspjeli su napraviti ukusne zdrave poslastice od heljdina brašna sa zdravim voćem ili povrćem, i to sve “made in BiH”. - Džem od smokve iz Čitluka, džem od šljive i mlijeko iz Gradačca, pekmez od jabuke iz Goražda, jagode iz Čelića, brašno s Nišića, jaja iz Srebrenika, sve su to domaće namirnice koje želimo promovirati preko palačinki - istaknuo je naš sugovornik. Sve više ljubitelja palačinki odlučuje se za one od heljdina brašna i drugih zdravih namirnica iako je još dobar dio “palačinkoljubaca” ostao na klasičnim palačinkama.
- Palačinke u ugostiteljstvu od heljdina brašna i drugih zdravih namirnica ne bi trebale biti toliko skuplje od klasičnih - kazao je Kurjaković. Prema njegovim riječima, naša tradicionalna kuhinja u Bosni i Hercegovini veliki je potencijal u turističkoj ponudi i valorizaciji turističkih vrednota. I, ako uključimo proizvode organskoga podrijetla, onda je to siguran uspjeh i zadovoljstvo konzumenata, osobito stranaca koji žele upoznati našu kulturu te zdravo i kvalitetno jesti. Za kraj smo tog majstora popularnih slastica pitali koja je njegova najdraža palačinka.
- Kada uživam u palačinkama, onda su to palačinke sa svježim sirom i od heljdina brašna - kazao je Kurjaković.