Ne bojite se ovih divnih smotuljaka, prilično su jednostavni za napraviti, ne trebate satima biti u kuhinji i nije uopće neki problem u njihovoj izradi.
Ovi se tope u ustima, nadopunjuju se čokoladom, a miris se širi cijelom kućom. Preporuka je da ne čekate ni sekunde već da se jednostavno uputite u pripremu, kako kažu, za najljepša jutra poslužuje se kroasan i kava, piše gastro.24sata.hr.
Sastojci:
50 dag glatkog brašna
1 suhi kvasac
2 jaja prstohvat soli
2,5 dcl hladnog mlijeka
40 grama šećera
30 grama maslaca
Ostalo
25 dag maslaca namaz po želji (Nutella, Linolada, pekmez, džem, čokolada)
Priprema
Za početak u posudu prosijte brašno te mu dodajte kvasac, sol, jaja, šećer i maslac. Mikserom (nastavci za tijesto) izradite sve sastojke i napravite glatko tijesto.
Dobiveno tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i dodajte još tri šake brašna, ali postepeno, jednu po jednu. Mijesite dok ne dobijete mekano glatko tijesto. Može vam se i malo lijepiti za ruke, ali ostavite ga tako. Stavite ga u posudu i prekrijte krpom. Ostavite 45 minuta na toplom.
Maslac koji ćete stavljati na tijesto podijelite na 4 jednaka dijela. Zatim tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte u pravokutnik (20×30 cm). Na polovicu stavite listiće maslaca (neka vam prije upotrebe stoji u hladnjaku, da bude tvrd i hladan), zatim drugom polovicom preklopimo i lagano pritisnemo.
Tijesto ponovo razvaljajte u pravokutnik (30×40 cm), te s kraćim stranicama preklopimo triput. Znači, jednu stranu preklopimo do sredine, zatim drugu stranu preko ove preklopljene. Dobijete tri sloja. Uvijek ćete dobiti pravokutnik. Zatim stavite u hladnjak 10 minuta. Postupak ponovite još triput.
Kada je zadnji put odstajalo u hladnjaku stavite na radnu plohu i razvaljajte u pravokutnik na 40×50 cm. Prepolovite ga na pola po dužini, da dobijete dvije trake. Zatim svaku traku izrežemo na trokute. Ja sam na više trokuta jer sam željela manje kroasane ali možete i na manje pa ćete dobiti veće.
Na sredinu trokuta stavite namaz po želji. Trokut savijete počevši od šire stranice i rubove zaoblite da dobijete oblik kroasana. Stavite ih u lim obložen papirom za pečenje i pustite još 20-ak minuta da odmore.
Prije nego ih stavite u pećnicu premažite ih s malo mlijeka. Stavite ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C, dok ne dobiju zlatno – smeđu boju.
Vaši savršeni kroasani su gotovi i spremni za posluživanje.