A kada pojedete samo jedan zalogaj, znamo da ćete se složiti.
Što bi ovaj kolač činilo savršenim? To može biti mekano i prozračno tijesto koje se priprema od jaja i brašna ili krema od vanilije punog okusa… Ali ipak možda najbolje da isprobate sami i odlučite tako čime vas je ovaj kolač oduševio.
Potrebni sastojci:
- 440 g brašna
- 1 žličica soli
- 2 žličice praška za pecivo
- ¾ žličice sode bikarbone
- 345 g neslanog maslaca
- 300 g šećera
- 3 velika jaja + 2 bjelanjka
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 360 ml mlaćenice
Krema od vanilije (premaz)
- 345 g neslanog maslaca
- 450 g šećera u prahu
- 80 ml mlijeka ili vrhnja
- 1,5 žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i premažite okruglu posudu za pečenje maslacem i obložite masnim papirom.
- Pomiješajte brašno, sol prašak za pecivo i sodu bikarbonu te stavite sastane.
- Mikserom istucite maslac i šećer dok ne postane kremasto.
- Dodajte toj smjesi 3 jaja, 2 bjelanjka i ekstrakt vanilije te miješajte.
- Smanjite brzinu miksera i dodajte suhe namirnice ovoj smjesi. Dodajte mlaćenicu. Pomiješate dobro.
- Sve prebacite u posudu za pečenje i pecite oko 25 minuta.
- Izvadite van i ostavite da se hladi.
Krema od vanilije (premaz):
- U velikoj posudi mikserom istucite maslac pa dodajte šećer, mlijeko, ekstrakt vanilije i sol. Pojačajte brzinu miksera i miksajte još par minuta. Ako je pretvrdo, dodajte još malo mlijeka, ako je presladak, dodajte malo soli.
Priprema:
- Tankim nožem odrežite površine biskvita kako biste dobili ravne plohe. Prerežite na tri dijela.
- Jedan sloj kolača stavite na ravnu plohu i premažite kremom, stavite drugi sloj kolača i opet premažite te na to stavite treći sloj biskvita.
- Ostatak kreme premažite preko cijelog kolača ravnomjerno.
- Prije posluživanja kolač se mora hladiti barem sat vremena.
A. A.