Neadekvatni savjeti

Zaradio nevjerojatno bogatstvo na dionicama Tesle, sada tvrdi da je gotovo sve izgubio u tužbi protiv banke i savjetodavne tvrtke

Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS
Zaradio nevjerojatno bogatstvo na dionicama Tesle, sada tvrdi da je gotovo sve izgubio u tužbi protiv banke i savjetodavne tvrtke
09.10.2024.
u 13:22
Financijska ulaganja su uvijek vrlo riskantan posao, no jedan kanadski stolar tvrdi u tužbi da su za gubitak njegovog bogatstva krive banka i savjetodavna tvrtka.
Pogledaj originalni članak

Stolar s kanadskog otoka Vancouver, Christopher DeVocht, podnio je tužbu protiv Royal Bank of Canada (RBC) i tvrtke za porezno savjetovanje Grant Thornton LLP, tvrdeći da je izgubio ogromno bogatstvo kladeći se na dionice Tesle. Tužba je podnesena proteklog tjedna.

Tijekom pandemije COVID-19, DeVocht je napredovao dok je trgovao Teslinim dionicama i opcijama usred porasta trgovine na malo potaknutog državnim poticajima. Njegov račun, koji je počeo s oko 65.000 američkih dolara krajem 2019 godine., skočio je na oko 306 milijuna dolara do studenog 2021. godine.

Međutim, kako je brutalan negativan trend (bear market) zahvatio tržište 2022. godine, DeVochtova koncentrirana ulaganja su se srozala, što je dovelo do razornih gubitaka. U tužbi se navodi da su nemarni savjeti RBC-a i Grant Thornton LLP odigrali značajnu ulogu u njegovom financijskom padu.

"Neadekvatni savjeti"

RBC je g. DeVochta smatrao sofisticiranim investitorom. Iako je to bilo točno u pogledu njegovih strategija za opcije u trgovanju Teslinim dionicama, RBC je zanemario da je g. DeVochtovo znanje o investiranju općenito, financijskom planiranju i porezu zapravo ograničeno, navodi se u tužbi.

U tužbi se tvrdi da je DeVochtu savjetovano da osnuje tvrtku i prenese svoje vrijednosne papire kako bi smanjio porezne obveze, zajedno s preporukama da donira 25,5 milijuna kanadskih dolara u dobrotvorne svrhe, pri čemu su oba postupka značajno nagrizla njegovo bogatstvo. Osim toga, RBC je omogućio maržne zajmove DeVochtu za financiranje osobnih troškova, kao što je kupovina kuće.

U tužbi se navodi, da nije bilo neadekvatnih savjeta optuženih... tužitelj bi sačuvao znatan dio svog bogatstva. Također je navedeno da savjetnici RBC-a nisu prepoznali DeVochtovu želju da se "u osnovi povuče" smanjenjem svoje izloženosti Tesli.

RBC i Grant Thornton LLP odbili su komentirati tužbu koja je u tijeku, piše Business Insider.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.